БФБаскетбол излезе с официално писмо до министър Кралев против преустановяването

...
БФБаскетбол излезе с официално писмо до министър Кралев против преустановяването
Коментари Харесай

Шефът на БФБаскетбол: Ново спиране ще обрече професионалния ни спорт на фалит

БФБаскетбол излезе с публично писмо до министър Кралев срещу преустановяването на спортните надпревари

От името на всички клубове, членове на БФБаскетбол, президентът на централата Георги Глушков изпрати публично писмо до министъра на младежта и спорта по отношение на предлагането за въвеждането на по-строги противоепидемични ограничения на Националния действен щаб. Сред предложенията е и преустановяването на провеждането на всевъзможни спортни надпревари.

Ето какво написа в писмото на Георги Глушков:

" Изх. № 271/24.11.2020 година
ДО Г-Н КРАСЕН КРАЛЕВ МИНИСТЪР НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

Писмо от БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ Пожарна охрана БАСКЕТБОЛ и всички нейни членове от Националната баскетболна лига и ББЛ „ А “ група - мъже.

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

С актуалното писмо бихме желали да изразим своето мнение по отношение на предлагането на министъра на опазването на здравето доктор Костадин Ангелов от 23.11.2020 година за прекъсване на всички спортни мероприятия от 27.11.2020 година

Бихме желали да помолим за Вашата поддръжка към професионалния спорт в България, който е жертван на банкрут и необратими последствия при приемане на сходна заповед. Бихме желали да изразим голямото си почитание към ограниченията на Националния действен щаб и Министерството на здравеопазването, чиято отговорност визира живота на всички, само че настояваме окончателното решение на Министерски съвет да бъде рационално и заслужено за всички.

Спортът не е бранш, който може да бъде спрян и обновен гладко. Това е развой, който изисква време и работа. Спирането на шампионата през март коства изключителни тежки седем месеца на уредници и спортисти. Връщането на физическата форма на състезателите лиши дълъг интервал от време и едно ново преустановяване крие извънредно сериозен риск от тежки травми.

Финансовият удар върху спортния бранш беше безмилостен, тъй като загубихме огромна част от приходите си от спонсори, рекламодатели, сътрудници, продажба на билети и абонаменти, само че все пак продължихме да се борим. Загубихме атмосферата от наличието на почитатели по трибуните. С голяма компликация и старания стартирахме шампионата през октомври, само че не бихме могли да понесем второ спиране. Отложихме десетки мачове, с цел да запазим здравето на играчи и треньори.

Приехме и съблюдаваме прецизно КОВИД-19 Протокол за съблюдаване на противоепидемичните ограничения и отбягване на непосредствен контакт даже сред членовете на всеки един тим. Категорични сме, че едно ново прекъсване на шампионата би прекратило напълно спортно-състезателния сезон, както и бъдещето на доста спортни клубове в България.

Смятаме, че сходно решение би нанесло тежки последствия в дълготраен проект, както за спортните резултати на национално равнище, по този начин и за бъдещето на спорта в България. Няколко български тима са застрашени от строги санкции и налагане на санкции при предварително преустановяване на своето присъединяване в европейските клубни шампионати, защото професионалните шампионати във всички европейски страни не престават да се организират. Националниият тим по баскетбол на България, който сега взе участие на квалификации за Европейско състезание през 2022 година, също ще бъде съществено обиден.

Спиране на спорта би рефлектирало и върху техните шансове за класиране. Нека вземем образец от цяла Европа, където шампионатите не престават, макар ограничаващия режим във всички други сфери на живота.

Уважаеми господин министър, осъзнаваме сериозността на епидемиологичната конюнктура и потребността от налагането на спомагателни ограничения на здравните управляващи за ограничение разпространяването на болестта. Не отхвърляме, че огромна част от нас също се заразиха. Заразиха се нашите близки, другари и родственици. Заразиха се нашите състезатели и треньори, само че продължаваме да се борим, с цел да спасим спорта.

Позволете ни да продължим професионалния спорт в България без аудитория при строго ограничаване и съблюдаване на всички противоепидемични ограничения! Нека не лишаваме на почитателите и спортa от телевизионния екран, тъй като той е обществен феномен, който е кадърен да повдигне духа им в миг, в който са лишени от всичко останало!

С УВАЖЕНИЕ, ГЕОРГИ ГЛУШКОВ ПРЕЗИДЕНТ НА БФ Пожарна охрана БАСКЕТБОЛ "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР