Безветрие е думата, с която президентът на България Румен Радев

...
Безветрие е думата, с която президентът на България Румен Радев
Коментари Харесай

Румен Радев: Тази Конституция не е бариера срещу авторитаризма

Безветрие " е думата, с която президентът на България Румен Радев дефинира изминаващата 2019 година " Това е въплъщение на неналичието на промени, както във въздуха, който дишаме както с изгорели и вносни боклуци, по този начин неналичието на промени в ръководството. Не виждам смяна в упражняването на ръководството и упражняването на политиката ", съобщи Радев в изявление за Дарик радио в предаването " Годината на Дарик ".

По думите му, хората не имат вяра, че със своите дейности могат да провокират някаква смяна. Той дефинира последните локални избори като мощно опорочени и сподели, че процесите са извънредно тревожни. " Имаше 15-20% недействителни бюлетини, които е безусловно неприемливо за европейска страна ", съобщи президентът.

Той акцентира, че е имало големи и доста на брой неточности в протоколите, платен избор, неактуализирани изборни описи на доста места. " Виждате какво се случи и с екзитполовете, както и тоталното тъпчене на закона от медиите. Всички тези проблеми желаят нашето внимание, тъй като честните избори са един от стълбовете на демокрацията ", акцентира Радев.

Той разгласи, че през януари ще предложения представители и на изборната власт, както и на парламентарно показаните партии. По думите му би трябвало да се вземат ограничения - законови, институционални и финансови и прикани " този път най-малко би трябвало да постъпим като цивилизована страна и в случай че има промени, те да бъдат завършени " преди началото на изборния развой.

Президентът уточни като приоритет да бъдат доставени машините за машинното гласоподаване като изясни, че това е мярката против операциите при преброяване и отчитане на резултатите, при купения и корпоративен избор. Според него, още през януари месец би трябвало да се пусне публичната поръчка за тяхното пазаруване, а в бюджет 2020 година тази точка не е заложена.

" Както виждаме българският бюджет е към този момент толкоз аморфно разбиране, че държавното управление може когато и да е да бръкне в него и да наложи смяна. Това е една безусловно порочна процедура. Мисля, че на фона на изваждани милиарди първоначално и в края на годината, няма да бъде проблем да изкарат няколко десетки милиона за машинно гласоподаване. Трябва да се намерения и за електронно и отдалечено гласоподаване. Не можем да се хвалим, че сме цифрова страна, а да нямаме тази опция за електронно и отдалечено гласоподаване ", акцентира президентът.

Изтичането на данни от Национална агенция за приходите сподели големи пропуски

Той разяснява най-големия теч на персонални данни от Националната организация по приходите като сподели, че преди всичко би трябвало да бъде заложен въпросът за какво липсва киберсигурност и за какво няма задоволително сериозен държавен ангажимент по този въпрос.

По думите на президента, когато бе признат законът за киберсигурност в него е имало планувани редица дейности, които трябвало да бъдат осъществени от изпълнителната власт, да се свикат препоръки, да се трансформират устройствени проекти. Когато абсурдът избухна през юли месец е станало видно, че нищо от плануваното не е било свършено.

" Киберсигурността е съществена тематика на бъдещето. Толкова години не може да се осъществя електронно ръководство. Има противодействие, тъй като това значи бистрота. Ще пристигна това положение, в което би трябвало да оперираме в чисто цифрова среда и би трябвало да се вземат ограничения и това би трябвало да стане цифрова политика ", предизвести Радев. Той описа за срещата си с Бенеамин Нетаняху в Израел, който му е посочил достиженията в тази област.

" Видях бъдещето. Бих желал България да следва образеца на Израел във връзка с цифровата среда ", акцентира президентът.

Институциите бягат от контрола на огромните неща, а се занимават с дреболии

На въпрос какво би трябвало да се случи във връзка с онлайн платформите Airbnb и Booking, той сподели, че приветства разговора, който е почнал и добави, че това е динамичен бизнес който се развива бързо. Държавният глава изрази вяра за рационален метод по тематиката, само че чака при него да бъде изпратен подготвен законопроект, преди да каже мнението си.

" Проблемът е, че нашите институции, правоохранителни и контролни органи бягат от контрола на огромните неща, а се занимаваме с дреболии. Там където би трябвало да имаме ред, правда и бистрота, ние се проваляме тотално ", акцентира президентът.

Той разяснява и една от значимите тематики през тази година – процедурата за избор на нов основен прокурор, както и предложенията за промени, които да регламентират опция за наказателно гонене против него.

" Имаме сериозен систематичен проблем. Затова предизвиках тези диспути за смяна в Конституцията ", уточни президентът. Той бе запитан за какво не е забавил подписването на указа за назначение на Иван Гешев за основен прокурор и в това време да изиска пояснение от Конституционния съд.

Конституцията е демократична, само че за 30 година не извърши задачата си

" Има решение на Конституционния съд навръх тази тематика, няма какво да тълкуваме повече. Походът към правовата страна не може да стартира с тъпчене на Конституцията. Аз това не мога да си го разреша като президент. За мен е значимо да го има този спор. Някои чакат президентът да каже какво би трябвало да се промени. Не, аз желая да създадем противоположния развой – по какъв начин го вижда академичната общественост, съсловните организации, тримата огромни, политическите партии, изпълнителната власт ", акцентира Румен Радев в отговор и на Сотир Цацаров и Иван Гешев, които споделиха, че не виждат тематика на дебата.

" Нека се организира този необятен спор, с цел да се очертаят проблемите и решенията. Конституцията не може да се пипа с лека ръка, би трябвало да има добра оценка на риска. Тази Конституция е демократична по дух, извънредно добра за своето време. Имахме 30 години с тази Конституция, само че в случай че погледнем индикаторите, ние не сме постигнали задачите ", посочи президентът.

" Според Конституцията би трябвало да има разделяне на управляващите. Според нея би трябвало да има самостоятелност на правосъдната власт. Тя изрично не е самостоятелна. Има и признания по въпроса от на-високо равнище. Тази Конституция не е преграда против авторитаризма, не дава отбрана за правата на жителите ", счита президентът.

Радев назова препоръчаните от държавното управление промени в Наказателно-процесуалния кодекс " мъртвороден закон ". Той уточни, че по време на дебата в президентството е чул извънредно добър разбор и доста хрумвания от академичната общественост и неправителствените организации.

Държавният глава ще предложения " тримата огромни " и министър Кирилов

В началото на януари президентът ще продължи с полемиките по тематиката като ще предложения на среща " тримата огромни " в правосъдната власт – основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища, както и министъра на правораздаването Данаил Кирилов. Той уточни, че срещите ще бъдат самостоятелни и ще чака всеки да каже искрено какво мисли.

" Общата среща прераства от време на време в персонални връзки, а не желая това да се случва. Ще има и институционални срещи, с цел да стигнем до някакво рационално предложение. Когато то бъде готово, аз ще предложа промени в Конституцията ", съобщи президентът.

По думите му, главният закон би трябвало да подсигурява демократична, правова и обществена страна. " Ще бъдат прегледани въпроси и от по-широк обсег – освен за основния прокурор и правосъдната власт, само че и правата на жителите. Например ще предложа да се вкара опция за самостоятелна конституционна тъжба ", акцентира Радев.

Той описа и че по време на аудиенция в Австрия с правния консултант проф. Емилия Друмева са прекарали половин ден в Конституционния съд там. Повече от 17 страни в Европейски Съюз имат въведена опция за самостоятелна конституционна тъжба по една или друга форма.

Според Радев, това е един от факторите за по-голяма интензивност и по-силно гражданско общество. " Гражданите не имат вяра, че могат да трансформират нещо. Когато един човек успее да съботи един антиконституционен закон, тъй като нарушава неговите права, доста повече българи ще повярват, че могат да трансформират нещо ", разяснява Радев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР