Безвъзмездната помощ за справяне с ефектите от коронавируса може да

...
Безвъзмездната помощ за справяне с ефектите от коронавируса може да
Коментари Харесай

Консултанти искат по 300 лв. и 10% комисионна от грантовете за малкия бизнес

Безвъзмездната помощ за справяне с резултатите от ковид може да е най-много 10 хиляди лв..

© Надежда Чипева Счетоводителка на фризьорски салон в София и още няколко микрофирми получава позвъняване от чужд номер - показва й се съветник по европрограми като й предлага услугите си, с цел да може компаниите, които тя обслужва, да получат безплатна помощ от страната. Обяснено й е, че документите, които би трябвало да се попълнят, са доста, има комплицирани онлайн процедури за верификация, изискващи електронен автограф, само че най-много проблематичен бил процесът по отчетност - все неща, за които консултантите имали опит и щели да спомагат.

Тази история, случила се предишния петък, описа пред " Капитал " собственичка на фризьорски салон, поискала анонимност. Изненадата й в тази ситуация идва както от това, че въпреки и оповестена от ръководещите самата процедура за разпределяне на грантовете към момента не е отворена, само че и от поисканото заплащане за помощта - 300 лв. за попълване на документи и още 10% от утвърдената безплатна сума, която може да бъде сред 3 и 10 хиляди лева според от оборота за 2019 година " Предварителните сметки демонстрират, че бихме могли да получим 4800 лева грант при 48 хиляди лева оборот за предходната година, а би трябвало да платим на консултантите общо 780 лв., което съгласно мен е прекомерно доста на фона на помощта и в сегашната обстановка, в която нямаме съвсем никакви доходи ", споделя тя.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Казусът на пръв взор е изцяло естествен и в него няма нищо нелегално или неправилно - има скица за кандидатстване и консултантите оферират своите услуги на евентуалните бенефициенти. Но в действителност заслужава внимание, тъй като голямата част от въпросните микрофирми в никакъв случай до момента не са работили с еврофинансиране по оперативни стратегии и нямат опит с подготовката на документи и с връзката с консултантите по еврофондовете. Точно по тази причина те елементарно биха могли да бъдат манипулирани или даже заблудени, че без външна помощ не биха могли да получат финансиране. А това не е по този начин.

Според оповестените уточнения по схемата за безплатна помощ кандидатстването е извънредно опростено и не би следвало да изиска консултантска помощ - съвсем всички информации ще се вършат служебно от служителите, а вицепремиерът Томислав Донев разгласи, че единственото утежняващо в схемата е условието на електронен автограф за подаване на заявление. Последния обаче се предлага гратис от " Борика " и " Евротръст ", като подписването може да се прави в платформите на тези сдружения - my.b-trust.bg и portal.evrotrust.com. Също по този начин може да се употребява и електронен автограф на упълномощено лице - в тази ситуация една счетоводителка би могла да си извади електронен автограф и да подаде заявки за всички компании, които обслужва и са възможни по схемата.

Вярно, че за отчитането всеки бенефициентът би трябвало да показа механически и финансов доклад, съдържащ информация по отношение на цялостното осъществяване на дейностите и постигнатите резултати с безвъзмездната помощ, както и да се приложат съответните документи защо са изхарчени средствата. Но това също не е активност, която постанова заплащането на 10% от цената на финансирането.

От Българската асоциация на консултантите по европейски стратегии обявиха пред " Капитал ", че не знаят за такива оферти от хора, свързани с тяхната организация, и предлагат на дребните компании да се осведомят добре, преди да подхващат каквито и да е дейности. Асоциацията обаче счита, че схемата за безплатна помощ за дребните компании по стратегия " Иновации и конкурентоспособност " изобщо няма да сработи и по-скоро ще докара до опция за злоупотреби от недобросъвестни претенденти. Проблем съгласно консултантите може да се окаже и това, че грантовете от 3000 лева до 10000 лева ще се харчат по преценка на компаниите без конкретизирани възможни видове разноски. В същото време размерът на грантовете не може да има действителен резултат за поддръжка на никой индустриален бизнес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР