Безумието със стотиците чакащи тирове на границата продължава вече пети

...
Безумието със стотиците чакащи тирове на границата продължава вече пети
Коментари Харесай

Кошмарът продължава: Стотиците тирове на границата тръгват към София

Безумието със стотиците чакащи тирове на границата продължава към този момент пети ден. Шофьорите на машините, които чакат на Граничен контролно-пропусквателен пункт ”Капитан Андреево” поради спряната от страната лаборатория за фитосанитарен надзор, в този момент ще се насочат към столицата, с цел да изчакват резултатите от пробите на плодовете и зеленчуците. Това е най-новото решение на властта, след хаоса, който сами сътвориха. В момента опашката наброява към 2800 тира, като всеки ден броя нараства още и още.

Куриозното е, че потокът от камиони ще се насочи към София измежду лято, когато придвижването по пътя се ускорява. Оказва се, че има концепция да бъдат основани буферни зони, където турските водачи, ведно с товара, да изчакват Националната референтна лаборатория да обработи анализите на пробите им. Това изясни заместник-министърът на земеделието Иван Христанов по време на визитата си на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево по искане на турската страна в понеделник.

Христанов, който се проверява от КП КОНПИ за спор на ползи, призна, че сега се обмислят и други буферни зони навътре в страната, където камионите да изкачват резултата от пробите. Целта е да разтоварят опашките, само че не и разноските, и спомагателното отклоняване от маршрута на турските превозвачи. Както Lupa.bg към този момент писа, процедурата се оскъпява с близо 90 лв. и към този момент излиза над 500 лева на превозвачите.

Христанов твърди още, че решението на границата да няма частна лаборатория, е взето на национално равнище, тъй като, по думите му, е рисково частна компания да дава отговор за фитосанитарния надзор. Точно с този мотив БАБХ на 20 май иззе активността на " Евролаб 2011 ", благосъстоятелност на Васил Димитров. Странно по какъв начин страната ще изясни обстоятелството, че в европейските страни тази активност се реализира точно от частни лаборатории.

И вместо по час-два, сега турските водачи чакат по два дни. Призна го и Христанов, само че преходният интервал щял да трае малко - " единствено няколко месеца, до момента в който оборудват държавна лаборатория ".

За опашките Христанов се оправда с това, че " обработката на документите се спъва от самото начало ", като вини за това притежателя на частната лаборатория Васил Димитров, който има контракт за обслужване на над 700 турски компании. " Няма по какъв начин да извършвам нещо, което ми е неразрешено със заповед ", опровергава го предприемачът, който сподели заповедта на БАБХ.



Управителят на " Евролаб 2011 " демонстрира документи на границата

И двете страни чакат разногласието им за контракта за наем на държавното помещение да бъде позволен от съда, а Васил Димитров разкрива, че към този момент се води досъдебно произвеждане по сигнала му за това кое е лицето, което му оказа напън да му отнеме бизнеса. Той е уверен, че хаосът е умишлено издирван от страна на властта, с цел да може след месец друга компания да заеме мястото му. В бизнес средите интензивно се приказва, че се приготвя почвата за компания, следена от непосредствен до новата власт олигарх.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР