Безценните мозайки в базиликата “Сан Марко” във Венеция имат нужда

...
Безценните мозайки в базиликата “Сан Марко” във Венеция имат нужда
Коментари Харесай

Ще са нужни 2,7 млн. евро за реставрация на мозайките в базиликата на Венеция

Безценните мозайки в базиликата “Сан Марко” във Венеция имат потребност от незабавна реституция след огромните наводнения при започване на октомври, съобщи “Телеграф”. Подовете на църквата са получили повреди, каквито се следят за 20 години единствено за един ден под вода.
Три четвърти от Венеция са под вода (СНИМКИ и ВИДЕО) Морското ниво в града се увеличи със 156 см
Базиликата “Сан Марко” е катедралната черква на Венеция и е една от най-известните в света. Тя е най-хубавият образец за италиано-византийска архитектура. Базиликата се намира на известния площад “Сан Марко” и е обвързвана с “Двореца на Дожите” – царският замък на Венеция.

Именно поради комплицираните мозайки базиликата е толкоз известна в целия свят. Често я назовават “Църквата от злато”.

Снимка: Getty Images

В изказване от управлението на базиликата показват, че са отделили част от личните си средства за реституция на катедралата, само че защото италианското държавно управление би трябвало да защищити града от наводнения, чакат от тях най-малко 2 млн. евро.

Снимка: Getty Images

Инж. Пиерпаоло Кампострини, който дава отговор за поддръжката на 1000-годишната постройка, показва, че дълготрайните последствия от наводненията и останалата след тях влага са още по-опасни за мозайките и бързо би трябвало да се пристъпи към реставрацията им.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР