Безценен предмет се издирва край Варна, научи единствено Varna24.bg. Това

...
Безценен предмет се издирва край Варна, научи единствено Varna24.bg. Това
Коментари Харесай

Търсят безценен предмет край Варна

Безценен предмет се търси край Варна, научи само Varna24.bg .

Това е неповторим тип хидрофон, с който се записват звуците на китоподобни бозайници - делфини и моткури, в Черно море. Той не е скъп като предмет, само че е скъп за научна активност.

С апел за подпомагане излязоха от екипа природолюбители, които събират данните от него: Поради неприятното време и бурните южни ветрове в края на февруари едно от устройствата, посредством които записваме звуците на делфини в избрани точки по крайбрежието – тип хидрофон (FPOD), е било изгубено. По време на регулярната ревизия и поддръжка на устройствата екипът ни откри, че то не е на мястото, на което беше закотвено – далян наоколо до град Балчик.

Единственото предопределение на хидрофона е да записва високочестотни звуци под вода, той няма друга полезност.

Аз и моите сътрудници се обръщаме с молба към всички, които се намират по крайбрежието през идващите дни да се оглеждат по брега за изхвърлен от вълните хидрофон, като този на приложената фотография, и в случай че виждат подобен, да се свържат с нас на посочените контакти: Галина Мешкова - 0879 977 271 и Димитър Попов - 0885 108 712.

Двамата са специалисти към " Зелени Балкани ", която е водеща организация в региона на опазването на редки типове и местообитания в България. Тя е учредена през 1988 година и е най-старата природозащитна Неправителствени организации в България. В 30-годишното си битие, " Зелени Балкани " се е утвърдила пред интернационалните и националните институции, управляващи и донори като мечтан сътрудник и организация с висок престиж. Свидетелство за това е доверието, с което се употребява организацията, участието на близо 6000 български и непознати жители в нея, както и поддръжката на хиляди други.

Благодарение на стотиците доброволци и специалисти на организацията и получената интернационална и национална поддръжка, сдружението е постигнало обилни резултати в запазване на неповторимото естествено завещание на България.

Хидрофонът, който се е изгубил, е част от четири такива, дарени на организацията от производителя - британска компания. Поради спецификата на теченията той може да е достигнал до Варна, даже да е траял към Южното Черноморие.

Заедно с други организации, от страните в Черноморския басейн, те записват звуците на делфини и моткури, като задачата е да се направи мониторинг на сезонната динамичност на морските бозайници. Проектът е стартирал в края на 2020 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР