Безсрочните лични карти на българите над 58 г. ще останат

...
Безсрочните лични карти на българите над 58 г. ще останат
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага премахване на безсрочните лични карти за милиони българи

Безсрочните персонални карти на българите над 58 година ще останат в предишното, в случай че Народното събрание одобри препоръчаните от Маноил Манев, Христо Терзийски и Младен Маринов от ГЕРБ промени в Закона за българските персонални документи. Измененията са по отношение на правилник на Европейския парламент и на Съвета на Европейски Съюз от 20 юни 2019 година за повишение сигурността на персоналните карти на жителите от Евросъюза.

 

Промените ще обиден към 2 млн. българи съгласно статистика на Национален статистически институт.

ГЕРБ предлага личните карти да са със период на годност 10 г. заради " лимитираната продължителност на документите за пътешестване и изменящия се тип на неговите притежатели с течение на времето ".

 

Досега имаше два типа персонални карти - срочни и безсрочни, като за хората от 14 до 18 година те се издаваха за 4 година За тези до 58 година бяха за 10 година, а над тази възраст ставаха безсрочни. От промените не излиза наяве дали безсрочните карти би трябвало да се подменят незабавно след приемане на поправките или след приключване на 10-годишната им отминалост.

 

Според новите правила, препоръчани от ГЕРБ, се резервира регламентът за тинейджърите от 14 до 18 година За лицата от 18 година нагоре персоналните карти са с 10-годишна годност.

 

Тримата депутати оферират за възрастните над 70 година персоналните карти да са с годност 30 година, в случай че те категорично пожелаят това. Иначе валидността остава 10 година Изтъква се, че с изключение на документ за идентичност с персоналните карти може да се пътува зад граница. В претекстовете си вносителите пишат, че съгласно европейския правилник има обща норма, която разрешава на страните да плануват за над 70-годишните да се разрешава повече от 10 година годност и се дава опция на всяка страна сама да дефинира кой да е този период.

 

България ще би трябвало да уведоми граничните управляващи на всички страни от Европейски Съюз. Вносителите категорично означават, че ще би трябвало да се уведомят жителите над 70 година, че имат право на карти с годност 30 година, само че че след приключването на 10 година е " допустимо да имат усложнения при прекосяване на границата ".

 

Изрично се акцентира, че промените няма да доведат до нужда от спомагателни финансови средства, повече администрация и структурни промени.

 

Междувременно и 10 депутати от " Продължаваме промяната-Демократична България " също са внесли ремонти в Закона за българските персонални документи, които обаче се отнасят до биометричните данни. Те оферират " в Министерство на вътрешните работи да не се съхраняват пръстовите отпечатъци на лицата, които те са дали при заявяване на български персонални документи, в случай че те не дадат категорично единодушие в заявката ".

 

В претекстовете към законопроекта е записано, че измененията са свързани с европейското законодателство и регламента на Екологичен потенциал, който " не дава съображение за основаването или поддържането на бази данни на национално ниво за запазване на биометрични данни в страните членки ". Пръстовите отпечатъци са специфична категория персонални данни и би трябвало да се съхраняват единствено в случай че има потребност от това. И в случай че фотосите могат да се съхраняват, тъй като са нужни за граничния надзор, за отпечатъците това не е належащо, са записали в претекстовете си депутатите от ПП-ДБ.

 

Като мотив акцентират приключването на пръстови отпечатъци на над 1 млн. души от частна компания. Ако при хакната ключова дума тя може да се промени, пръстовите отпечатъци са непроменими биометрични данни, се акцентира в претекстовете. 

 

Депутатите от ПП-ДБ оферират и две ограничения за понижаване на тежестта за жители при заявяване на персонални документи - в случай че едно лице има към този момент публикуван персонален документ, то да може да се разпознава с него за издаване на следващ подобен, а не с акт за раждане. Другото е да отпадне нуждата да се дава копие от акта за раждане при издаване на персонален документ.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР