Безсрочна епидемична обстановка може да е опасна и да доведе

...
Безсрочна епидемична обстановка може да е опасна и да доведе
Коментари Харесай

Радев смята за опасна безсрочна епидемична обстановка

Безсрочна епидемиологична конюнктура може да е рискова и да докара до голословно ограничение на цивилен права. Това са част от претекстовете на президента Румен Радев, който сезира Коснтитуционния съд (КС) поради последните промени в Закона за здравето, признати от Народното събрание. С тях се вкарва терминът " изключителна епидемиологична конюнктура ", която към този момент бе оповестена и размени траялото до 13 май изключително състояние. Радев обаче криктикува ръководещите за това, че изключителната конюнктура може да е безсрочна. Другият проблем съгласно президента е методът, по който ще се преценя за въвеждането ѝ. Държавният глава не наложи несъгласие върху текстовете и те влязоха в действие, само че сезира Конституционен съд поради противоречие с конституцията.

Прехвърляне на отговорност

В посочения от Радев текст е записано, че държавното управление може да разгласи изключителна конюнктура за " избран период ", без да се показва какъв тъкмо ще е. Държавният глава прави съпоставяне със Закона за отбрана при бедствия, където са закрепени 7 дни с опция да бъдат удължени до 30 дни.

Той подлага на критика депуатите за това, че са дали на държавното управление повече пълномощия, в сравнение с разрешава конституцията.

" Като се има поради, че за интервала на нейното деяние (на изключителната конюнктура б.ред.) могат да бъдат ограничавани съществени права като правото на напредване, правото на труд, не се съблюдава конституционното условие рестриктивните мерки със закон да бъдат краткотрайни... Преценката се трансферира на Министерския съвет – по отношение на оповестяването на изключителната епидемиологична конюнктура и времето на рестриктивните мерки, и на министъра на опазването на здравето – по отношение на главните права, които могат да бъдат ограничавани. Така законодателят абдикира от конституционната си отговорност по при ограничение на главните права на жителите, неприемливо делегирайки на изпълнителната власт делегирани му от главния закон пълномощия ", написа президентът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР