Безспорно идва нова икономическа криза. Тя винаги идва и то

...
Безспорно идва нова икономическа криза. Тя винаги идва и то
Коментари Харесай

Специалисти: Задава се нова икономическа криза

 Безспорно идва нова икономическа рецесия. Тя постоянно идва и то в период обикновено от към 10 години. Ние би трябвало ясно да осъзнаваме, че живеем във време, в което в икономическия живот постоянно има върхове и спадове ". Това заяви Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система в студиото на " Събуди се " по Нова телевизия.

" Спадовете не постоянно са рецесия, само че ние ги трансформираме в такава, защото такава ни е финансовата политика. Имаме толкоз доста принадлежности, че постоянно напомпваме растежа, най-вече през централни банки, само че и освен през тях. Ако някой закъса - ние ще му помогнем, ще напомпаме още пари. Докато покриваме тези дребни недъзи на стопанската система, се надуват балони, които през някакви интервали изгърмяват. Т.е. сами предизвикваме през някакъв интервал да ни удря по-тежка рецесия ", сподели още той.

Според него фактически към този момент има доста индикатори, които сочат, че стартира да настава нова икономическа рецесия.

" Икономическият цикъл редува интервали на взрив и на спад. Това е нещо обикновено. Не би трябвало да се плашим, само че не би трябвало и единствено да гледаме в профил ", смята Атанас Пеканов от Австрийския институт за стопански проучвания.

По думите му би трябвало да се мисли за ограниченията и поуките, които сме си извадили от последната икономическа рецесия. " В момента сме на един кръстопът. Световната стопанска система е малко като в книгата на Чарлз Дикенс " Повест за два града " – не знаем накъде ще тръгне. Пазарните участници са несигурни ", сподели още Пеканов.

" Именно по тази причина е значима какво научихме от последната рецесия. Научихме, че фискалните рестрикции не бяха изключително продуктивни. Много страни задълбочиха рецесията. Другата поука е, че не би трябвало да разрешаваме в интервали на взрив, загубите да се споделят от цялото общество, до момента в който в това време печелят най-горните доходни групи ", счита Атанас Пеканов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР