Безспорно двете събития, които приковаха погледа на света през седмицата

...
Безспорно двете събития, които приковаха погледа на света през седмицата
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Партньори? Не съвсем


Безспорно двете събития, които приковаха погледа на света през седмицата бяха визитите на китайския водач Си Дзинпин в Москва и изненадващата аудиенция на японския министър председател Фумио Кишида в Киев. Те съответстваха по време, само че изпратиха радикално разнообразни сигнали за все по-сложните връзки, които произтичат от войната в Украйна във всяка точка на света.

Няколко седмици след съветското навлизане в Украйна, Япония беше измежду първите страни, които откликнаха позитивно на молбата за военно-техническа помощ от Киев. Това постави завършек на 73-годишната политика на невмешателство във военни спорове на Токио, датираща от края на Втората международна война. Преди година Япония беше измежду първите страни, които се причислиха към европейските и американските наказания. Но това има своите аргументи, аргументиращи държанието на Токио сега.

Япония и Русия водят десетилетен спор за архипелага към остров Хокайдо в Охотско море, именуван от руснаците Курилските острови. Япония видя в нарушаването на териториалната целокупност на Украйна казус, който заплашва личните й граници, в подтекста на действителен териториален спор с Москва. От друга страна, Япония и Китай имат сходен неуреден спор за остров Сенкаку, който е управляван от Токио, само че към него има китайска рекламация.

Към това можем да прибавим и обичайното терзание от Северна Корея. Ким Чен Ир може да има единствено двама другари, само че техните имена са Си и Владимир. В момента Пхенян е една от няколкото страни, които поддържат военно Русия с доставки на боеприпаси.

Представата на Китай за мира в Украйна значително наподобява на визията на Китайската комунистическа партия за света през днешния ден - против хегемонията на една мощ, многополюсен свят на решения, които вземат ръководещите елити, а не обществата. Какво желаят украинците сега, за Пекин няма изключително значение. Нито пък какво желаят руснаците. Китай не беседва с общества, а с тези водачи, които умеят да ги управляват - с твърда ръка и по безапелационен метод.

Като сунитска Саудитска Арабия и шийтски Иран, противниците представляващи центровете на двата клона в исляма. Фактът, че те възвърнаха дипломатическите си връзки след китайска медиация, е доста индикативен за огромните разбърквания на световно равнище. Това е първата дипломатическа самодейност и пробив от подобен мащаб, който се случва без американско ходатайство в последния половин век, което слага въпроса за мощно увеличаващото се китайско и надлежно намаляващото американско въздействие в района на Близкия Изток.

" Наблюдаваме промени, които се случват в света за първи път от 100 години. И ние двамата ще ги движим напред. ", сподели Си Дзинпин на Путин при тръгване от Москва. Последва пожеланието - " Пази се, приятелю! ".

Но макар тези думи, не си правете илюзии, че Си приема Путин като равносилен сътрудник. От началото на войната в Украйна преди 13 месеца, съветската взаимозависимост от китайските пазари пораства. Вече 30% от съветския експорт и 40% от съветския импорт за напълно подвластни от Китай. И като всеки водач в мощна позиция Си Дзинпин, следва личната си тактика и ползи.

Достатъчно е да прочетем по какъв начин китайската преса пояснява визитата на Си в Москва, с цел да разберем, че в погледа на Пекин към Москва към този момент има нещо преобладаващо. Китайската финансова и военна мощност е несиметрично по-голяма от съветската, а стопанската система на Китай към този момент е тъкмо 10 пъти по-голяма от тази на Русия. За Китай Русия е сътрудник, който би трябвало да бъде подкрепян, само че в границите на избрани граници, а съветската взаимозависимост от Китай да бъде употребявана в посока на възходящо китайско въздействие, а не противоположното.

На този декор, единствено след няколко дни, Индия публично ще бъде оповестена за първата страна по население в света. Всеки трети човек на земного кълбо, е или китаец, или индиец. Именно от посещаване в Делхи, японският министър председател кацна в Киев през седмицата. Индия и Япония вършат все по-често взаимни военни учения, което прави динамичността в района още по-заплетена. Динамика, основаваща се на общи страхове и опасения от възходящото въздействие на Китай, което войната в Украйна не стопира да подхранва.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР