Безспорно, че като обем средства сумата от 2 млрд. лв.

...
Безспорно, че като обем средства сумата от 2 млрд. лв.
Коментари Харесай

Явор Божанков: Предстои безпрецедентна по мащаб актуализация на пенсиите

„ Безспорно, че като размер средства сумата от 2 милиарда лева е внушителна. Важното тук е, че това не е за сметка на насъбран външен дълг, а той даже понижава. От друга страна е значима философията на този пакет – да не позволим следващата рецесия да бъде платена от работещите хора, тъй като това беше модела на ГЕРБ. Тогава едни компании изкарваха пари на гърба на хората и едни хора станаха още по-богати. “ Това съобщи секретарят на парламентарната група на “БСП за България “ Явор Божанков в ефира на Българска национална телевизия. Той добави, че по време на някогашните ръководещи цялата тежест от рецесиите се е поемала от работещите хора.

По думите му философията на социалистите е ограниченията да спомогнат за солидарно прекосяване през компликациите. „ Тези оферти не анулират световната продоволствена рецесия, войната и инфлацията, само че разпределят солидарно резултата на рецесията. Голяма част от тези ограничения сме ги предложили и преди. Говоря за диференцирана ставка Данък добавена стойност, както и за облагане на свръхпечалбите в енергийния бранш “, сподели още Божанков.

Според него уязвимите групи хора са тези с закрепени приходи, каквито са и българските пенсионери. „ Да дадем формулировка за уязвимите групи. Това са хората с закрепени приходи доходи. Това са българските пенсионери. Предстои актуализация на всички пенсии и тя като мащаб е невиждана. Такава актуализация за последно имаше, когато Българска социалистическа партия управляваше “, безапелационен бе депутатът от левицата и акцентира, че сега пенсиите ще бъдат увеличени с 20%, като единствено за последната година общия им растеж е с близо 56%.

Той сподели, че социалистите плануват повдигане от 4500 на 6000 лв. необлагаема данъчна основа за фамилиите, като по този метод те ще разполагат с повече средства за вдишване на настоящи разноски.

„ Много е значима и данъчната политика за понижаване на ставки на Данък добавена стойност – за отоплението, за хляба. Ние сме наясно, че може да има хора, които да опитат да спекулират в тази обстановка. Затова и вицепремиерът Нинова събра контролните органи в Министерството на стопанската система и промишлеността и разпореди непоколебим надзор и засилени ограничения. Трябва да подсигуряваме, че пазарът няма да се изкриви от нелоялни търговски практики и няма всички тези запаси да отидат за свръхпечалба на някого “, разяснява Божанков по отношение на предложенията на левицата и добави, че това не анулира войната, рецесиите, както и обстоятелството, че цените на суровините порастват непрестанно.

Социалистът бе безапелационен, че предложенията на Българска социалистическа партия автоматизирано ще подкрепят освен производителите, само че и крайните консуматори. „ В момента целият развой е безусловно обществен. Няма среща и мярка, който да не е пред очите на хората. Аз не помня български парламент по времето на ГЕРБ да е работил толкоз транспарантно, тъй като в предходния управнически мандат имахме един водач, който решаваше “, добави Явор Божанков по отношение на предложенията свързани с актуализацията на бюджета и остро разкритикува държанието на някогашните ръководещи.

„ В пътното строителство имаше митинги, само че го има и обстоятелството, че контракти за 20 млн. са били надградени с още 200 млн. лв. без състезания и поръчки. Имат право хората да стачкуват и да водят спор. Видяхме, че в последна сметка се стигна до единодушие. Градският превоз в София също стачкува, само че той 12 години целеустремено е воден към провал и може би митингът трябваше да бъде извършен в Банкя “, разяснява депутатът от Българска социалистическа партия обстановката в строителния отрасъл и митингите в транспортния бранш.

„ Червените линии са положителни обоснования. Ето давам образец със РСМ, където има консенсус. Те не извършват своите задължения. Езикът на омразата, както и вписването на българското малцинство в конституцията. Ние оставаме непоколебими в нашата позиция “, акцентира Божанков за обстановката със северната ни съседка и добави, че социалистите поддържат предлагането за свикването на КСНС, тъй като по отношение на моментната обстановка това е належащо, а е редно и по закон такова съвещание да бъде извършено.

Депутатът от левицата сподели, в настоящата обстановка е без подозрение въпросът, че на България не са и нужни избори и дефинира институционалните офанзиви като непотребни в този миг. „ Тази фабрика за политически планове ерозира държавността и приканвам президентството да я затвори, а прехвърчащите искри сигурно не са от двете страни. В момента това е еднопосочна улица от президентството към Българска социалистическа партия “, съобщи Божанков и добави, че социалистите не се тормозят от задаващите се политически планове вид еднодневки, които в действителност става известно изобщо не са нови.

В умозаключение той сподели, че Българска социалистическа партия съставлява левите хора и ще продължи да го прави. „ Нашите огромни цели остават две. На първо място да не позволим тази рецесия да бъде на гърба на работещите, както и да отстраним ГЕРБ от властта, което значи да ги отстраним действително и от локалната власт “, приключи Явор Божанков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР