Безсилието на втори пореден парламент да намери адекватен вариант за

...
Безсилието на втори пореден парламент да намери адекватен вариант за
Коментари Харесай

Защо е добре служебното правителство да остане като редовно

Безсилието на втори следващ парламент да откри съответен вид за държавно управление е повече от видно. Скандалите, които съпътстват този развой, може да доведат до трети за годината парламентарни избори, а и до перманентна политическа рецесия.

Макар на пръв взор да наподобява ексцентрична, концепцията служебното държавно управление да стане постоянно по никакъв начин не е неприятна. Този вид ще спести преди всичко нови избори, които най-вероятно биха повторили резултата от 11 юли. На второ място плюс е това, че служебният кабинет се радва на разнородна по багра поддръжка - леви, десни и всички отвън ГЕРБ поддържат държавническите ходове на сегашните министри. И няма по какъв начин да е другояче - обществото беше на прага на търпението си от режима на Борисов, а служебното държавно управление сподели, че въобще не е мъчно нещата да се вкарат в естествени релси.

И точно тук е идващият плюс - продължение на започнатото от настоящето държавно управление. След като то има необятна социална поддръжка, би трябвало партиите, твърдящи, че народът ги е вкарал в Народното събрание, да се вслушат в този народ. Той бурно приветства всеки ход на министрите от кабинета на Стефан Янев, а най-честите мнения са " Жалко, че тези са за малко ".

Точно това беше доловено от Мая Манолова и тя първа от политиците предложи концепцията служебното държавно управление да се преобразува в постоянно. След нея и Нинова съобщи, че в случай че получат мандат, ще поканят служебните министри.

За някои наблюдаващи сходен ход наподобява като предоставяне на прекалено много власт на президента, доколкото служебният кабинет е негов артикул. Но негов или нечий различен, кабинетът се оправя задоволително добре и работи не за славата на Радев, а за оправянето на страната, за нейното отделяне от мутренските схеми.

Огромен плюс този кабинет да остане отсега нататък е и това, че край министрите на Стефан Янев се заформя невъобразим в близката история политически консенсус. Може би тъй като те се осмеляват да вършат неща, които три мандата никой не си е и помислял да прави? А може би и тъй като на процедура демонстрира експертност и професионализъм - все неща, релефно контрастиращи с даниръбълщината.

Видно е, че към днешна дата в обществото към момента има неотстъпчивост към трите мандата на Борисов. Видно е и това, че няма да е Слави Трифонов водачът, който ще ревизира тези три мандата. На политическата сцена има много нови играчи, само че вярата сякаш клони към по-познатите и към този момент посочили какво могат - Бойко Рашков, Янаки Стоилов, Кирил Петков, Асен Василев, както и множеството техни сътрудници.
 Късат ли Радев и Нинова политическите дънки на Слави Трифонов? Късат ли Радев и Нинова политическите дънки на Слави Трифонов?
" Наминавам единствено да попитам Тошко Йорданов кой ще носи отговорност в случай че - поради пагубната неспособност на Има Такъв Народ да оправдае довериет...

Разчистването, което е преди малко почнало, би трябвало да продължи. Далаверите да излязат нескрито. Корумпираните да получат това, което им се поставя. Ревизия до дупка - ето това желаят хората, без значение за кого са дали своят вот. Дори излъгалите се в капацитета на Слави Трифонов желаят смяна.

За да стане тя факт, разновидностите не са доста - този не би подкрепил оня, както и противоположното. Надеждата, колкото и необичайно да звучи казано тъкмо от мен, е в Българска социалистическа партия и в реализирането на замисъла служебният кабинет да продължи това, с което се е заел - отдадено, прагматично и отговорно ръководство на измъчената ни страна.

Групата на Българска социалистическа партия се състои от 36 народни представители. Има податки, че концепцията би била подкрепена от Демократична България (34 депутати), както и от групата на Манолова (13 депутати). Само тези гласове обаче (83) чисто аритметично не са задоволителни за гласоподаване на държавно управление. Ако към тях се добави Движение за права и свободи (29), което не е напълно изключено, стават 112. Йордан Цонев към този момент сподели, че няма да поддържат " политически бълвоч ".

Има и други вероятни процедури, като неявяване на Има Такъв Народ от залата при гласуването, само че това е въпрос на съществено договаряне и ще се взема решение от други сценаристи, не тези със скъсаните дънки. Ако против сметнатите дотук 112 депутати останат единствено 63-мата от ГЕРБ, гласуването минава.

Не би било изненада, в случай че и част от Има Такъв Народ поддържа този вид за държавно управление - може някои депутати просто да гласоподават по съвест, може други да изоставен групата, да станат самостоятелни или към други групи да се причислят - историята познава доста такива случаи.
 Тренд: При нови избори в Парламента ще имаме същите партии Тренд: При нови избори в Парламента ще имаме същите партии
При нови избори, в Народното събрание ще влязат същите 6 партии. Това демонстрират данните от изследване на организация „ Тренд “. Останалите...

Цялата тази аритметика обаче е прекомерно хипотетична. И тя надалеч не е най-важното. Ако има задоволително политическа воля, политическа логичност и единодушие, този вид ще бъде подсилен от депутатско болшинство, даже да се наложат взаимни отстъпки, промяна на някои от министрите или рокади измежду заместниците им. Всяка политическа поддръжка си има цена и надали някой би се изненадал от сходни ходове.

Най-големият плюс от разновидността служебното държавно управление да остане, без значение по какъв начин това ще се случи софтуерно, е в неговата провереност - нито занапред ще се размахват дипломи, нито ще се ревизират дисертации, нито ще се вадят компромати. Защото, доколкото ги имаше, те нищо не реализираха. Сега настоящите министри са тествани и в борбите, които всеки от тях води. Не единствено посоката е вярна, само че и методите, по които се работи.

И би било добре всички, които настояват, че от сходен ход ще завоюва единствено президентът, да погледнат малко по-далеч от носа си - дали Радев ще натрупа активи, в случай че Борисов получи отмъщение? Или всеки от нас?

Всеки без кюлчета в чекмеджето си. Всеки, искащ да живее в естествена страна - колкото и да ни натрапват, че няма такава.

Автор: Евелина Гечева

Още от АКТУАЛНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР