Безредиците в Южна Африка са планирани от група хора, с

...
Безредиците в Южна Африка са планирани от група хора, с
Коментари Харесай

Безредиците в ЮАР са били „планирани”

Безредиците в Южна Африка са планувани от група хора, за да подкопаят конституционния ред и в опит да провокират рецесия на държавността. Това съобщи президентът на Южноафриканската република (ЮАР) Сирил Рамафоса в телевизионно послание към нацията, което бе излъчено на държавния портал, съобщи организация БГНЕС.

„ Сега стана безусловно ясно, че протестите и насилието са резултат от целенасочените и добре планувани дейности на група хора. Те се пробваха да провокират рецесия посредством стопански разтърсвания, безпорядък, разпространяване на неистини в обществените мрежи, да провокират национални безредици и расово напрежение. Те не можаха да реализират задачите си, защото народът не поддържа насилието, а службите за сигурност съумяха да защитят реда”, посочи Рамафоса.

Той акцентира, че сега обстановката в провинциите Квазулу-Натал и Гаутенг, които бяха епицентъра на вълненията, се е нормализирала. " Спокойствието се върна в множеството елементи на двете провинции. Но вредите са големи и възлизат на доста милиарди ранда. Убити са 212 души. 161 търговски центъра и магазини, 11 склада, 8 заводи и 161 магазина за виновност са разграбени и развалени. Ще отнеме месеци, с цел да възстановите разрушеното ", уточни президентът.

Държавният глава добави, че полицията знае имената на уредниците и на подбудителите на безредиците. „ Търсим ги, ще бъде направено всичко належащо, с цел да бъдат изправени тези лица пред правораздаването ", сподели той. „ Няма да позволим на никого да дестабилизира страната и да провокира демократично определените управляващи... сега имаме задоволително сили и средства, с цел да се предотвратят нови възможни безредици. Дадох заповед да изпратя 25 000 военнослужещи в помощ на полицията. Над 10 000 към този момент са на терен, охраняват основна инфраструктура и търговски центрове ". Рамафоса означи, че сега няма потребност да се афишира изключително състояние в страната. Държавният глава призна, че управляващите не са били подготвени за подобен огромен протест: " Ще проучваме всичко и ще създадем нужните изводи. Службите за сигурност и полицията ще бъдат подсилени и ще предприемем други ограничения ", увери президентът.

Той акцентира, че на популацията на районите, наранени от безредиците, към този момент е оказана помощ и то ще продължи да получава такава, най-вече продоволствена. Безредиците започнаха в Квазулу-Натал на 9 юли, когато поддръжниците на някогашния държавен глава Джейкъб Зума, който на 8 юли бе вкаран в пандиза за излежаване на няколко месечна присъда, започнаха да блокират основните пътища. Те оповестиха началото на акцията „ Свободен Зума “ за предварителното му освобождение и приканиха популацията на страната да се причисли към митингите им. Демонстрациите прераснаха в огромни протести. От 10 юли започнаха грабежи в провинция Гаутенг, която включва Йоханесбург и Претория. Останалата част от страната остана спокойна. Живеещи в град Дърбан българи са били наранени от размириците. Те не излизали от домовете си или дружно с локални поданици е трябвало да охраняват кварталите си с оръжие в ръка. В ЮАР има демократичен режим за владение на персонално оръжие от жителите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР