Безразборното пиене на витамини може да се окаже опасно, ако

...
Безразборното пиене на витамини може да се окаже опасно, ако
Коментари Харесай

Безразборното и дълго пиене на витамини е опасно, предупреждават специалисти

Безразборното пиянство на витамини може да се окаже рисково, в случай че не знаем по кое време да спрем да ги одобряваме - това предизвестяват експертите. От самото начало на пандемията стана ясно, че има витамини, които оказват помощ на имунната система против COVID-19. Тези витамини започнаха да се купуват в пъти по-често.

Селен, цинк, витамини D и C - COVID-19 ги направи в пъти по-търсени.

" Витамин D близо 5 пъти повече се продава по отношение на предходната година. Селенът също се продава 3 пъти повече ", разяснява ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов.

Във витамините и минералите не би имало нищо нездравословно, в случай че идват от храната.

" Чрез храната не можем да ги предозираме, само че можем да ги предозираме посредством хранителни добавки ", изясни доцент доктор Лалка Рангелова.

Или другояче казано - в случай че пием витамин D " профилактично " и не сме го спрели към този момент месеци наред, то и този витамин може да се окаже нездравословен.

" Токсичен за черния дроб, за бъбреците, за сърдечно-съдовата система. Нищо прекомерно не е положително, даже и с един витамин C не би трябвало да прекаляваме. Ако одобряваме към този момент по-големи количества от 2 грама дневно, това към този момент е рисково за нашия организъм, минимум за камъни в бъбреците ", добави доцент Рангелова.

Освен в дозата рискът е и в продължителността. И по тази причина експертите поучават по кое време и за какъв брой време да одобряваме витамини профилактично.

" Да бъде през есенния интервал, надлежно през ранната пролет и да бъдат къси курсове. Не повече от един месец. Не би трябвало да бъде без знанието минимум на персоналния ни доктор ", безапелационна беше доцент Рангелова.

Защото другояче цената, която плащаме, с цел да сме здрави, може да ни излезе скъпо, в случай че прекалим.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР