Безработните русенци предпочитат да се преместят да живеят в Румъния,

...
Безработните русенци предпочитат да се преместят да живеят в Румъния,
Коментари Харесай

Български и румънски фирми предлагат работа на трудова борса в Русе

Безработните русенци избират да се реалокират да живеят в Румъния, с цел да работят при по-добри условия, в сравнение с да пътуват всеки ден и да заплащат таксата за прекосяване на Дунав мост. Това споделят посетителите на двудневната българо-румънска трудова борса, която отвори порти в Русе. На нея 9 български и 6 румънски компании оферират работни места във всевъзможни браншове на стопанската система.

Русе

Росица е кроячка, която търси работа при по-добри условия, в сравнение с може да открие в Русе. Само че близкият град Гюргево с вероятност за всекидневно пътешестване през Дунав мост не я устройва.

Росица Георгиева – кроячка
„ Ами в случай че е хубава заплатата, в смисъл, в случай че би трябвало да пътувам всеки ден, не мисля, че е доста удачно, тъй като въпреки всичко мост минавам, такси се заплащат, не знам дали ще отпадне това, или ще остане. Погледнато по този начин, то по-добре да се изместя да пребивавам в Румъния и да работя там, само че да пътувам всеки ден, не мисля, че е удачно. “
С днешна дата прекосяването на моста към Румъния заран и назад вечер би коствало на всеки служащ с лек автомобил общо 5 евро или към 10 лв., което прави към 200 лв. месечно. Хладилният механик Валентин също не има вяра, че може да открие подобаваща работа за себе си оттатък реката и като цяло не му се работи в чужбина.

Валентин Дацев – хладилен механик
„ Работил съм преди във компания, само че не с това, което съм приключил, не съм търсил по специалността си. Предпочитам тука да работя, във града. “
Липсата на подвижност и на самодейност са по-характерни за българите, споделят уредниците. В същото време те по-слабо владеят непознати езици от румънските безработни.

Теодора Калейнска – шеф на Европейския информативен център – Велико Търново
„ Всеки втори българин счита, че приказва задоволително добре британски, най-малкото което е, само че тогава, когато би трябвало в действителност да приказва, той или мълчи, или не приказва. “
Двата трудови пазара се разграничават и по трудовото заплащане. Ако в Румъния човек може да открие заплата и обезпечаване на 600 евро, то зад тази сума в България постоянно се крият осигуровки на минимална заплата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР