Безработните към днешна дата са близо 230 600 души, като

...
Безработните към днешна дата са близо 230 600 души, като
Коментари Харесай

Деница Сачева: Не се знае дали безработицата няма да се покачи

Безработните към днешна дата са близо 230 600 души, като безработицата през януари се е повишила леко, спрямо декември 2020 година - от 6,7% до 7%. " Тази разлика се получава поради затворените бизнеси, които не са съумели да преобразуват работата си, не са видели вероятност за в бъдеще и са освободили личния състав си. През февруари с новите стратегии по Националния проект по заетостта ще можем да наваксаме безработните ", уточни министърът на обществената политика в предаването " Карай напряко " по Народоосвободителна въстаническа армия ТВ. Тя съобщи, че не оптимист във връзка с справяне с безработицата у нас, само че е реалист и счита, че тя ще се резервира в едноцифрено число, което обаче " не е гаранция, че няма да се повиши " .
Сачева сподели, че е мъчно да се вземат подпомагащи ограничения за хората, които са развивали бизнес в сивата стопанска система, без да бъдат ощетени изрядните данъкоплатци. " При нас дойдоха разнообразни поръчки, които се бяха записали с неточните стопански кодове. Например, заведения за хранене са се записали като мелници или интернет снабдители ", уточни общественият министър. По думите й, подобен тип регистрация е направена, защото постоянно притежателите са почнали развиването на бизнеса си в един бранш и след това са създали заведения за хранене. Тя напомни, че " всякога, когато се опитваме да заобиколим разпоредбите, може и да спечелим, само че в дълготраен проект може и да загубим " .
 Сачева: В края на годината безработицата ще е 7% Сачева: В края на годината безработицата ще е 7%
Безработицата понижава от 9% през май на 6,9% през октомври, съобщи пред БНР министърът на труда и обществената политика Деница Сачева. Тя...
Сачева не се ангажира с мнение дали на 1-ви март ограниченията ще бъдат разпуснати и заведенията за хранене ще отворят. " Може да се намерят компромисни решения. Например да отворят навън или да работят със мощно понижен потенциал ", посочи тя. И уточни, че при започване на април към 392 000 пенсионери, които получават пенсия в размер от 300 до 369 лв., ще получат по 120 лв. еднократно , за да си закупят хранителни артикули. " Целта ни е тези, които са най-засегнати, да получат най-голяма поддръжка. Такива са игрални зали, заведения за хранене, заведения и всички останали, които са най-дълго затворени. А за някои даже е допустимо ограниченията за подкрепяне да са в действие и след септември 2021 година
Деница Сачева отхвърли да разяснява кой ще е новият министър-председател, в случай че ГЕРБ стане първа политическа мощ на парламентарните избори. " Да не слагаме каруцата пред коня. Практиката в ГЕРБ е постоянно водачът на партията да бъде и министър председател. Това е всекидневно. Но дано да минат изборите и ще види. Няма да скрия, че съм разочарована и възмутена от непрекъснатото критикуване на президента Румен Радев във връзка с държавното управление, ограниченията, образованието, и то безпричинно. Президентът ще бъде запомнен с непрекъснатите си рецензии и с нищо друго ", сподели в умозаключение министърът на обществената политика Деница Сачева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР