Безработицата във Франция спадна през последното тримесечие на 2020 г.

...
Безработицата във Франция спадна през последното тримесечие на 2020 г.
Коментари Харесай

Френската безработица се върна до предпандемичните си нива

Безработицата във Франция спадна през последното тримесечие на 2020 година до предпандемичните си равнища. Това показват данни на френската статистика INSEE, представени от БНР. Данните обаче наподобяват отчасти изкривени от 6-седмичния локдаун в страната, по време на който търсещите работа французи не са могли да се записват като безработни, показват от статистическата работа. 

Нивото на безработица се намали през последните три месеца на 2020 година до 8,0% от 9,1% през третото тримесечие и към този момент е малко под равнището от 8,1%, регистрирано през първите три месеца на 2019 година, когато не върлуваше коронавирусната пандемия. 

През четвъртото тримесечие роят на безработните французи доближи 2,4 милиона, намалявайки с 340 хиляди по отношение на предходното тримесечие. Най-сериозен спад означи безработицата измежду 15-24-годишните и малко по-бързо при дамите по отношение на мъжете, демонстрират данните на INSEE, представени от Ройтерс. 

Процентът на работещите по дълготраен контракт пък набъбна до 49,8% от 49,2% през предходното тримесечие, защото в някои действия беше обновено наемането на личен състав. 

Преди да настъпи пандемията президентът Еманюел Макрон имаше за цел понижаване на безработицата към 7% до края на неговия петгодишен мандат през 2022 г. Той наследи безработица от 9,5% през май 2017 година и се зае да либерализира пазара на труда, откакто процентът на безработица във Франция беше над 10 на 100 през целия мандат 2012-2017 на предшественика на Макрон - Франсоа Оланд. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР