Безработицата в Европа падна под нивата от преди пандемията, но

...
Безработицата в Европа падна под нивата от преди пандемията, но
Коментари Харесай

В Европа: цените растат, заплатите не

Безработицата в Европа падна под равнищата от преди пандемията, само че забележителен и изчерпателен растеж на възнагражденията тази година не наподобява изключително евентуален — въпреки че високата инфлация отслаби покупателната дарба на работещите, споделят икономисти и политици, представени от The Wall Street Journal.

Делът на безработните в еврозоната е 7,3 % през октомври, под равнищата от 8,6 %, които бяха регистрирани през септември 2020 година Сравнително дребната смяна в техния брой се дължи главно на държавните стратегии, които целяха отбрана на работните места. В рамките им страните на практика плащаха на бизнеса, с цел да задържат чиновниците си по време на пандемията — въпреки и за последните да нямаше работа — като покриваха забележителен дял от заплатите им.

В един миг тези стратегии подкрепяха десетки милиони работещи в еврозоната, само че от този момент те бяха доста понижени посред възобновяване на стопанската система.

Но защото голям брой чиновници имаха работно място, само че не и доста работа, съгласно икономистите броят на направените часове е по-добрият справочник за положението на пазара на труда. Тези данни демонстрират, че работещите в еврозоната работят с 2 % по-малко часове през третото тримесечие на 2021 година по отношение на последните три месеца на 2019 година Според доста икономисти това значи, че бизнесът може да усили продукцията си без да се постанова да усилва заплатите, с цел да притегли нови фрагменти.

От края на третото тримесечие на 2021 година броят на инфектираните с Covid-19 във валутния съюз се усили доста, което докара до нови ограничения и до повторна потребност от стратегиите за поддръжка на заетостта. И до увеличение на " луфта " на пазара на труда.

През ноември в Германия има 608 хиляди души, чиито работни места са непокътнати с помощта на държавните стратегии, пресмятат от института Ifo — при 598 хиляди през октомври и 6 млн. през април 2020 година

Засега нарастването на заплатите остава непретенциозно макар спада на безработицата. Според Евростат почасовите ставки се повишават с 2,5 % през третото тримесечие на 2021 година по отношение на същия интервал на миналата година. За съпоставяне, в Съединени американски щати растежът е 4,5 % през 12-те месеца до края на септември. И разликата се дължи значително на държавните стратегии в Европа, споделят икономисти.

Тъй като работещите, чиито хонорари бяха покрити от стратегиите, останаха на старите си позиции, в Европа търсенето на нови чиновници не доближи равнищата в Съединени американски щати. От своя страна това сътвори по-малко благоприятни условия работещите да изискат по-голямо заплащане.

В допълнение делът на европейците, които работят или търсят работа, се свива по-малко в сравнение с в Съединени американски щати. В най-голямата стопанска система процентът на претовареност през юни 2021 година бе 61,6, с 1,7 прочие п. по-малко по отношение на декември 2019 година В еврозоната той бе 64,3 % през второто тримесечие на 2021 година, спад от едвам 0,6 прочие п. по отношение на последните три месеца на 2019 година

И до момента в който на пазара на труда в Европа има по-голям " празен ход " в сравнение с в края на 2019 година, инфлацията е надалеч по-висока от него. Засега обаче Европейската централна банка споделя, че не вижда така наречен " вторични резултати " — или работещи, които упорстват за по-високи заплати, които да покрият изгубената покупателна дарба поради по-високите цени. Които пък от своя страна ще накарат бизнеса да увеличи цените, с цел да покрие нарасналите разноски за труд.

Това е и една от аргументите централната банка да продължи с програмата си за изкупуване на облигации през 2022 година и да даде сигнал, че покачването на лихвите през тази година е малко евентуално. В същото време в Съединени американски щати централната банка към този момент възнамерява да постави завършек на изкупуването на облигации още през март, както и да усили лихвите тази година.

ЕЦБ въпреки всичко признава, че в случай че инфлацията се задържи по-дълго време над задачата от 2 %, вероятността работещите да изискат нарастване на заплатите пораства. В средата на декември централната банка предвижда, че покачването на цените ще бъде приблизително 3,2 % през 2022 година През септември прогнозата бе за 1,7 %.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР