Безработицата в България продължава да намалява. Според официалните данни на

...
Безработицата в България продължава да намалява. Според официалните данни на
Коментари Харесай

Безработицата в България намалява, заетостта се увеличава

Безработицата в България продължава да понижава . Според формалните данни на Националния статистически институт /НСИ/ тя е достигнала 3.9% . Това е рекордно ниско равнище , каквото у нас не е имало, акцентира пред „ NOVA NEWS “ ръководителят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева .

Тя изясни, че сега у нас работещите пенсионери са към 47-48 000 души . А увеличението на заетостта е част от упоритостта на бизнеса да назначи повече хора, с цел да може да стане по-голям. Но в това време когато на пазара на труда фрагментите липсват, това е доста тежко за компаниите и за стопанската система .

Василева чака тази година да наблюдение противоположната наклонност във връзка с безработицата и заетостта поради предстоящата криза. Освен това би трябвало да се има поради, че съществуват две разнообразни групи. Едините са закрепените работни места , а другите са мобилните такива .

У нас да вземем за пример услугите заемат 69% от цялата ни стопанска система . Промишлеността е единствено към 30 на 100 и съгласно специалиста това сигурно е проблем.

В същото време външнополитическите фактори водят до неустановеност измежду работодателите . Затова и всички браншове ще бъдат обезпокоени от основаните условия.

Според Василева към края на 2023 година може да се чака, че безработицата ще бъде до 4.5% .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР