Безработицата в България не е била толкова ниска, колкото е

...
Безработицата в България не е била толкова ниска, колкото е
Коментари Харесай

В България не е имало толкова малко безработни от 10 години насам

Безработицата в България не е била толкоз ниска, колкото е сега, от годините преди финансовата рецесия. Според статистика на Агенцията по заетостта през октомври е регистрирано най-ниското равнище за последното десетилетие.

За миналия месец индикаторът е на ниво от 5,9%, като за последно толкоз ниско равнище е било регистрирано през 2008 година. По данните броят на записаните безработни е 193 499. В съпоставяне с предходния месец има минимално нарастване от 0,3 на 100.

В същото време през октомври месец са 36 143 новорегистрираните лица, като 1932 от тях са били неактивни на пазара на труда. Това значи, че те не са били нито учащи, нито работещи, а също по този начин не са и търсили интензивно работа.

" От началото на годината чиновниците от бюрата по труда са задействали 57 106 лица посредством образуване на трудови тържища, осведомителни събития, срещи със завършващите обучение на кариерните центрове, както и посредством работата на юношески, ромски и трудови посредници и други Малко над 4 000 са тези, които са се записали в бюрата по труда през октомври след завръщане от сезонна работа в чужбина ", показват от ведомството.

Постъпилите на работа през регистрирания интервал са 18 743 души. Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 14 611, като 81,3% от тях са в частния бранш.

Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (29,7%), търговия, ремонт на коли и мотоциклети (14,9%), административните и спомагателните действия (10,0%), строителството (6,3%), хотелиерството и ресторантьорството (6%) и други.

От организацията регистрират, че най-търсените специалности през октомври са преподаватели; оператори на стационарни машини и съоръжения; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; продавачи; персонал; квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни и други. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР