Безработицата у нас е около 5%. Това, оказва се, е

...
Безработицата у нас е около 5%. Това, оказва се, е
Коментари Харесай

Търсят се шивачи, готвачи, учители и лекари

Безработицата у нас е към 5%. Това, става известно, е сериозно ниско равнище, тъй като запасът от работна мощ е съвсем привършен.

На този декор изследване на Агенцията по заетостта демонстрира, че българският бизнес ще има потребност от над 205 хиляди служащи следващата година. Това е с към 6% повече, по отношение на миналогодишното изследване. Фирмите, които имат желание да наемат личен състав са близо 46 хиляди.

Ето и някои от най-търсените експерти:

Шивач, готвач, барман, строител и заварчик са измежду специалностите, които не изискват висше обучение, само че от които работодателите имат най-голяма потребност.

Лекари, медицински сестри и учители са измежду най-търсените чиновници с висше обучение.

След края на рестриктивните мерки поради пандемията от COVID-19 пазарът на труда у нас последователно се възстановява

" Тази бройка, която декларира, че ще търси, е съпоставима с данните от 2018-2019 година, когато заетостта беше на едни много високи равнища ", споделя пред Българска национална телевизия Иво Иванов - шеф " Анализи и прогнози ", Агенция по заетостта.

" Очаквахме, че ще има един напредък след прекосяването на тъкмо тази рецесия - с пандемията. Ако нямаше другите рецесии, несъмнено нещата щяха да бъдат още по-добри ", сподели Антоанета Кацарова - шеф на център за професионално образование, БСК.

В 16 от 28-те области на страната потребностите от работна мощ са се нараснали в пъти. Пловдив даже измести София и е региона, в която следващата година ще бъдат назначени най-мого служащи. В една от фирмите за произвеждане на колела са подготвени да назначат към 150 души.

" Търсим главно индустриален личен състав. Не такива експерти и дипломиран личен състав. И там изпитваме най-големите усложнения сега, тъй като и районът е извънредно индустриално показан ", сподели Николай Бояджиев, изпълнителен шеф на компания за произвеждане на колела.

Предприятията са доста, а това ускорява борбата сред тях за всеки служащ.

" Борим се като всички останали в района. Наистина компликациите са доста. Но в последна сметка всичко опира до конкуренция. Дали става въпрос за артикул, дали за личен състав, споделя Николай Бояджиев.

В областите Видин, Плевен и Ямбол потребностите от работна мощ се свиват съвсем двойно, по отношение на предходната година.

" Може би в тези области се усеща повече въздействието на спешните фактори ", счита Иво Иванов - шеф " Анализи и прогнози ", Агенция по заетостта.

" Енергийните разноски оказват огромно въздействие. Работодателите, чувствайки неустановеност, няма по какъв начин да дефинират тъкмо от какво имат нужда и в какво да влагат ", споделя Павел Додов, притежател на верига търговски обекти в Ямбол и Сливен.

Високата инфлация и енергийната рецесия към момента не се отразява на пазара на труда.

" Със сигурност ще се отрази. Надеждата е това да не е съдбовно, да не е доста тежко и да не навреди даже на качеството на живот в страната ", споделя Антоанета Кацарова - шеф на център за професионално образование, БСК.

Прогнозите са, че наклонността за повишение на приходите ще се резервира и следващата година. А съгласно проучването на Агенцията по заетостта през идващите 3 до 5 години бизнесът ще има нужда от към 150 000 служащи със приблизително обучение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР