Безпристрастен, хеле пък безстрастен журналист, е журналистически евнух. Думите на

...
Безпристрастен, хеле пък безстрастен журналист, е журналистически евнух. Думите на
Коментари Харесай

Политиците трябва да се страхуват от журналистите, а не обратното

”Безпристрастен, хеле пък равнодушен публицист, е журналистически евнух ”. Думите на огромният български публицист Йосиф Хербст отекват с цялостна мощ тази заран, в която двама неособено авторитетни политици си разрешиха да заплашват в народен ефир водещия на утринния блок на Нова телевизия Виктор Николаев.
При това не с какво да е, а че ще последва някогашната си колежка Ани Цолова, която неотдавна към този момент не е водеща на същото предаване.

" Много мощни думи. Ще ви изядат хляба. Тя и вашата колежка беше тръгнала в такава посока, но виждам -липсва столчето ѝ. За подобен въпрос, аз в случай че съм началник в малкия екран, отстранявам ", съобщи новоизгрялата звезда в съзвездието на ГЕРБ Антон Тодоров, който до неотдавна смяташе водачът на същата партия за началник на ОПГ.

" Нека не влизаме в жълтини и да трансформираме тематиката от " Кумгейт " в не знам и аз какво. За мен отговорен е кметът на Хасково. Той е назначил хора на краткотраен контракт и след това не е провел конкурс, а им е направил контракта непрекъснат. Вие, да вземем за пример, също сте били назначен на краткотраен контракт, след това са ви го създали непрекъснат. Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си самичък ", малко след него пък се включи вицепремиерът Валери Симеонов.

Лишено от смисъл е да разясняваме политическата просвета или по-скоро неналичието на такава от страна на двамата. Възприели нападателната изразителност, само че без да са я овладели отвън откровената нецензурност, те надали могат да бъдат изменени. В най-хубавия случай могат да бъдат сплашени от благодетелите си и да укротят поривите си за политическо самоизтребление за избран интервал от време, след което да се завърнат към нормалното си държание.

Думата тук е за публицистиката, защото Тодоров и Симеонов, преди тях и Йордан Цонев, а за какво не и Бетина Жотева, са рецидиви на едно доста по-сериозно заболяване, признакът на което е неналичието на професионално самоуважение. При това тази рецензия не е непосредствено към водещия Виктор Николаев (който носи своята виновност за допускане на уронване на престижа на специалността, нереагирайки на откровена опасност в ефир), само че и към неговите редактори и продуценти, даже към управлението на Нова телевизия.

Но да се върнем към Хербст. Какво ли е имал поради под журналистически евнух? Христоматиен образец в това отношение е позицията на Нова телевизия след абсурда:

" NOVA приема отправянето на закани от обществени фигури към публицисти за неприемливо държание. Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите публицисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за замяна на настоящите тематики ".

По какъв метод малкия екран застава зад Виктор Николаев? Опровергавайки намеците на Антон Тодоров и Валери Симеонов, че Ани Цолова е била освободена точно поради неуместните си въпроси? Позволявайки си да спомене най-малко имената на тези " обществени фигури ", които заплашват публицистите й? Да отхвърли набиращите все по-голяма мощ клюки по отношение на промяна на собствеността й, което постанова и кадровите рокади? Поне от тази позиция не си проличава да е по този начин.

В една естествена България, в която се стремим да живеем, политиците би трябвало да се опасяват от публицистите, а не противоположното. Защото в противоположен случай изцепки като тези на Симеонов и Тодоров ще бъдат не просто всекидневие, само че и поощрявано държание.

Михаил Кръстев. Frognews.bg

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР