Безпрецедентно влошената метеорологична ситуация през последните дни причини както редица

...
Безпрецедентно влошената метеорологична ситуация през последните дни причини както редица
Коментари Харесай

Позиция на ЕРП Север относно исканията за неустойки заради липса на електрозахранване

Безпрецедентно влошената метеорологична обстановка през последните дни аргументи както редица неудобства на клиентите, по този начин и голям брой вреди по електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Настъпилите тежки повреди по оборудванията бяха вследствие на условия отвън контрола на оператора на мрежата.

Това показват от ЕРП Север в позиция по отношение на настояванията за неустойки поради неналичието на електрозахранване.

Ето какво се споделя още в нея:

ЕРП Север работи според утвърдени от КЕВР Общи условия, където в детайли са изброени правата и отговорностите на двете страни – клиенти и мрежови оператор. Като сдружение от публичен интерес и според обществено известните ни отговорности, всяка подадено искане за обезщетение или наказателна клауза се преглежда самостоятелно и според от съответните условия и нормативни условия.

През миналия уикенд наблюдавахме трето подред внезапно утежняване на времето, което провокира спешни обстановки в огромна част от територията на ЕРП Север и в допълнение натовари рисково чиновниците на сдружението. Редица селища оповестиха бедствено състояние и приканиха хората да не излизат. Служителите на компанията бяха мощно затруднени от неналичието на достъп до регионите без ток заради затворени след навявания и непочистени пътища. Непроходимите пътища забавиха екипите на ЕРП Север в дейностите по локализиране на повредите и затрудниха достъпа до проблематичните сектори по мрежата. Настъпиха и голям брой повреди по електропреносната мрежа високо напрежение, оперирана от ЕСО, което по директен метод прекъсна електрозахранването на оборудванията приблизително и ниско напрежение на ЕРП Север. При тази сериозна за електроразпределителното сдружение и клиентите обстановка всички дежурни екипи бяха на терен и работиха изключителни часове и в тъмните часове на денонощието в изискванията на бурни пориви напразно, снежни навявания, заледявания и проливни дъждове тук-там за възобновяване на електрозахранването в засегнатите региони.

В този комплициран и изискващ бърз и съответен отговор миг сдружението беше обект на остри рецензии от представители на държавни институции, локалната власт и публични организации, както и на напън за погашение на компенсации. Подложена беше на подозрение съответната подготовка на оборудванията за работа при неподходящи климатични условия. Същевременно възобновяване на оборудванията заради настъпилото злополучие не би било допустимо, в случай че сдружението нямаше подготвеност с екипи, техника и налични материали, нужни за своевременна реакция. ЕРП Север извършва прецизно своята капиталова стратегия, като за тази година даже надвиши заложените в нея средства, а за новия регулаторен интервал ще бъде увеличена с 25%. Като лицензирано сдружение сме проверявани неведнъж от всички регулаторни органи и МЕ, постоянно сме изпълнявали неотменно своите регулаторни отговорности.

Електромонтьорите на компанията дни наред работиха при извънредно тежки условия и направиха всичко допустимо да обезпечат навреме електрозахранването в бедстващите региони, като работата продължава и досега за подадени единични сигнали тук-там. Основен приоритет на Електроразпределение Север постоянно е било и остава обезпечаването на непрестанно електрозахранване на своите клиенти. Дружеството ще продължи да съблюдава своите лицензионни, законови и регулаторни отговорности.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР