Безпрецедентно политическо единство от народни представители от групите на ГЕРБ

...
Безпрецедентно политическо единство от народни представители от групите на ГЕРБ
Коментари Харесай

Политици се обединиха за спасението на Държавна опера – Русе

Безпрецедентно политическо единение от народни представители от групите на ГЕРБ – Пламен Нунев, " Обединени патриоти " - Искрен Веселинов и Българска социалистическа партия – Крум Зарков и Пенчо Милков, се образува на 22 октомври на полемика за решение на проблемите на финансирането на Операта в Русе. Пред медии и политици оперните деятели и синдикалисти показаха тревожната картина на повишения дълг на над 2,5 милиона лв. на културния институт към Министерството на културата.
Оперният актьор Пламен Бейков показа, че Операта се нуждае от 290-295 души: актьори, солисти, оркестранти, административен и спомагателен личен състав. За един продаден билет се отпускат 6 лева дотации. Месечните загуби са в размер на 162 000 лв.. Приходите не са спаднали фрапантно. Натрупаният недостиг не се дължи на неприятно ръководство или на слаб зрителски интерес, а на несъответстващия към спецификите на оперното изкуство и към социално-икономическото положение на района механизъм на финансиране. Голяма част от дълга е формирана след 2016 година, когато Операта е натрупала доход от 1,033 млн. лева в спектаклите дружно с трупата на Нешка Робева. На идната 2017 година Министерството на културата планува същите доходи, само че те са единствено 402 000 лв. и дефицитът е реалност . Отпуснатите средства от държавния бюджет не би трябвало да надвишават бюджетната рамка. Това припомня годините на плановото социалистическо стопанство.
Основното искане на оперния екип формулира шефът Иван Кюркчиев. „ Искаме този дълг да бъде занулен, с цел да можем да работим умерено. Ако този дълг го нямаше, ние можеше по напълно различен метод да работим “, сподели той. Проблемът произтича от методиката на финансиране, която не позволява както превишаване на плануваните доходи, по този начин и слаба посещаемост на спектаклите. Ще има нашарване на репертоарния плакат, усъвършенстване на щата, нарастване на цени на билети и предстояща посещаемост.
„ Ние настояваме заплатите по някакъв метод да бъдат обезпечени. Останалите нужни средства за прехрана, поддръжка и постановки, те може да бъдат по методика “. Това заключи синдикалният водач Момчил Миланов.
Предстои Министерството на културата да вземе решение за големия дълг на операта, която следващата година чества 100-годишнината от основаването си в града и 70 години Държавен културен музикален институт " Държавна опера " -Русе.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР