Безпрецедентно е да не бъдат допускани общински съветници в общинско

...
Безпрецедентно е да не бъдат допускани общински съветници в общинско
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС иска оставката на зам.-кмета по екология и на шефа на Завода за преработка на отпадъци!

Безпрецедентно е да не бъдат допускани общински съветници в общинско сдружение или дружество.  Днес общински съветници от отрасловата комисия не бяха позволени на посещаване в Завода за преправка на боклуци.

Виждаме напълно непрозрачно ръководство на Столична община, макар че преди 9 месеца кметът от " Промяната " Васил Терзиев сподели, че ще покаже, че може да ръководи транспарантно. Това обявиха пред медии общински съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) във връзка отказания достъп за инспекция на Завода от страна на сегашния шеф Николай Савов.

Позицията на ГЕРБ-СДС е категорична-време е Николай Савов и зам.-кметът по екология Надежда Бобчева да си подадат оставките.  

Председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС Антон Хекимян попита кмета на София Васил Терзиев за какво се прикрива информация и от какво се опасява.

„ Опитват се да крият информация от нас и от обществото месеци наред. А през днешния ден спуснаха и тъмната завеса, зад която общинските съветници даже не могат да пристъпят в завода. Преди заварихме бункери за депозиране на отпадък, запълнени на 70 и 90%, ленти, по които тече отпадък, които са безусловно празни и RDF, който се заравя, вместо да се оползотворява ”, разяснява още Хекимян.

Заместник-председателят на Комисията по екология Лорита Радева показа, че шефът на Завода за обработка на битови боклуци Николай Савов е направил опит да показа подправен документ, с цел да откаже достъп за инспекция на общински съветници.

" Всички данни, които са предоставени от Завода на комисията по екология за общите количества боклук, постъпил в общинското дружество за интервала 2018 – 2023 година, за количествата депониран боклук, за количествата обособен рециклируем боклук, за количествата предаден РДФ, са манипулирани. Моите причини се съдържат в предоставените от Завода документи. Разликата е, че в констативните протоколи тези данни са едни, а в систематизираните отговори, носещи подписа на шефа на завода, са други ", акцентира Радева.

Общинският консултант от ГЕРБ-СДС Анна Стойкова съобщи, че за пръв път не се позволяват общински съветници от непрекъсната комисия на Столичен общински съвет или работна група от съветници в столично общинско дружество или сдружение, а това съгласно нея поставяло доста въпроси:

„ Какво се пробват да прикрият ръководещите? Функционира ли заводът, съгласно Комплексното позволение? Има ли бистрота при ръководството на СПТО? "

Стойкова добави, че тъй като има разлика и в данните за общите количества боклуци, постъпили по години към комисията и по протокол на Регионална инспекция за опазване на околната среда, от ГЕРБ-СДС считат, че е редно да изискват тримесечни доклади за постъпили количества общ битов боклук, съпроводени с копия от инспекции и протоколи, осъществени от способени органи.

„ Доверието към ръководещите София е изчерпано! “, сподели още Стойкова.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР