Безпрецедентно бойните пилоти от авиобаза "Граф Игнатиево" във вторник (24

...
Безпрецедентно бойните пилоти от авиобаза "Граф Игнатиево" във вторник (24
Коментари Харесай

Проблеми от десетилетия не се решават за дни

Безпрецедентно бойните водачи от авиобаза "Граф Игнатиево " във вторник (24 октомври) всеобщо отхвърлиха да летят, с цел да дадат знак, че ситуацията на военната ни авиация е плачевно. Летците оповестиха, че се усещат несигурни и плануваните подготвителни полети бяха анулирани. Бойното дежурство по отбрана на въздушното ни пространство обаче продължи да се носи. Властта се опита да омаловажи дейностите им, а военната прокуратура, след светкавична инспекция, разгласи, че "няма протест " в "Граф Игнатиево ".

Г-н Ангелов, по какъв начин ще коментирате отхвърли на бойните водачи от авиобаза "Граф Игнатиево " да летят и претекстовете за това им деяние?

- Първо, би трябвало да уточним, че става дума за тренировки, а не за осъществяване на бойна задача или air policing за охраняване на въздушното пространство. Второ, по правилник те имат право, когато считат, че няма да е безвреден полетът, да откажат да летят. Не мога да кажа дали случилото се там е вярно, или не от позиция на това дали има някаква външна интервенция или по-скоро, че тяхната постъпка се употребява от избрани партии или политици за политизиране на проблемите в армията и в частност в авиацията, които са натрупвани три десетилетия. Виждам в лицето на управлението на Министерството на защитата хора, които в действителност имат предпочитание да решат тези проблеми. Мисля, че министър Каракачанов ще се оправи с тази обстановка, която породи. Имам поради и това, че той съумя да издейства нарастване на бюджета за защита със 100 млн. лева, с цел да може да бъдат вдигнати възнагражденията на военнослужещите в България, което не се е случвало от 2013-а. Той демонстрира, че е зает директно с проблемите на армията.

Но няма по какъв начин и самите летци, и техните ръководители да чакат нещо, което не е решено с десетилетия, а в противен случай - задълбочавано е, да се реши с магическа пръчка за няколко дни. И министърът го сподели - че армията не е детска градина, че всеки би трябвало да си извършва отговорностите и че се работи по отстраняването на всички тези проблеми.

Някои нарекоха случилото се протест, съгласно военния министър пък е изкуствено основана обстановка. А предшественикът му Николай Ненчев съзря опит за пълзящ прелом.

- Десните партии по принцип подозират международни конспирации и присъединяване в тях на всевъзможни фактори, което си е тяхно право. За да наречеш нещо протест, то би трябвало да е обвързвано с бойни дейности, да бойкотират отговорностите си за защита на въздушното пространство. Ако използват думата чисто разговорно, бих ги схванал, само че е неточност да се употребява този термин. По-скоро се вижда, че проблемите не са решавани три десетилетия, те единствено са задълбочавани. И то освен в авиацията. Същото е и в сухопътните войски, и във военноморските сили. Министърът ясно сподели, че не желае да прави разлика сред трите типа въоръжени сили, а да се работи за модернизацията на всички. И трите типа са значими за българската национална сигурност и защита.

Пилотите не летят ли рисково малко? Прочетох, че имат по 30 летателни часа, а по стандартът на НАТО би трябвало да са 180.

- Всякакви неща се пишат и се приказват, в това число от хора, които не схващат тази тематика и разясняват "ан гро ". Аз също не съм експерт летец, а това най-добре го знаят хората, които дават отговор за българската авиация, те могат да кажат задоволителен ли е нальотът, или не.

Другото, което би трябвало да се каже, е за какво се е стигнало до тук. Аз не видях от страна на водачите да имат рецензия към министъра на защитата. Напротив. Според мен те доста добре схващат, че това може би е единственият министър от три десетилетия насам, който в действителност е зает с проблемите на българската войска и търси решения на тези проблеми. И нещата започнаха да се случват.

Причините, които се акцентираха за несигурността на летците, бяха дребното на брой самолети, неналичието на гориво...

- Вчера (вторник, 24 октомври - б.р.) се отпуснаха в допълнение 20 млн. лева за авиационно гориво, които ще стигнат за потребностите на българската авиация до октомври месец следващата година. Така че, в случай че е имало проблем с горивото, той към този момент не съществува. Също по този начин е известно, че тези мотори, които са за подкачване на МИГ-овете, към този момент са на територията на България. Една част може да се употребяват. Повече самолети да са във въздуха и повече летци да вършат най-малко минималния нальот, който би трябвало да извършват. Най-вероятно има и други проблеми, само че отново споделям - няма по какъв начин за няколко дни да се решат всички проблеми в българската войска.

Трябва ли допустимо най-бързо да се закупят нови изтребители, или първо да се ремонтират руските МИГ-29, както желае министър Каракачанов, с цел да имаме някаква авиация въпреки всичко?

- Трябва да сме реалисти. Имаме бойна техника, самолети, които могат да се употребяват през идващите седем-осем години с нужната рационализация и вложения в тях. Тази опция не трябва да я пропущаме. Но това не пречи паралелно да върви и набирането на нов вид аероплан в българските въоръжени сили, за което министърът също приказва. Двата процеса не би трябвало да се изключват един различен, а да се работи и по двата, с цел да се стигне до това, което в действителност е нужно на българската войска и авиация. Министърът не е срещу, той неведнъж съобщи, че държи за нов вид аероплан. Не единствено като вид, марка и т. н., а нов като направа. Неговото виждане е, че България не би трябвало да закупува втора, трета или пета ръка самолети. Но процесът по закупуването на подобен нов вид аероплан ще отнеме години и би трябвало да е транспарантен за българското общество, тъй като всичките пари ги дава българският поданик. А сумата по никакъв начин не е дребна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР