Безпрецедентният отказ на президента Румен Радев да подпише указа за

...
Безпрецедентният отказ на президента Румен Радев да подпише указа за
Коментари Харесай

Парламентът избира нов омбудсман, който да стане служебен премиер?

Безпрецедентният отвод на президента Румен Радев да подпише указа за състав на длъжностен кабинет Горица Грънчарова-Кожарева, докара страната ни до невиждана конституционна рецесия.  
Прочетете още
Това наложи и отсрочване на изборите след 20 октомври, само че по-големият въпрос е кой ще бъде длъжностен министър председател, в случай, че към този момент няма претенденти измежду 10-те избрани евентуални обществени поста.

„ Искам най-отговорно да прикани Народното събрание да извърши своите отговорности по попълването на домовата книга, с цел да мога аз от своя страна пълноценно да извърша моите отговорности по сформиране на служебно държавно управление. От десетте евентуални претенденти за министър-председател две позиции са вакантни, две са с изминал мандат, а при четиримата представители на Българска народна банка имаме затруднения, свързани с европейското законодателство ", съобщи Радев.

Според доцент Наталия Киселова разновидностите са няколко. Тя съобщи, че няма по какъв начин президента да насрочи дата преди да бъде назначен длъжностен кабинет.

Първият вид е да се попълни така наречен „ домова книга “. В момента постовете на омбудсман и зам.-омбудсман са вакантни. Те са два от 10-те поста, които съгласно измененията в Конституцията могат да извършват функционалността на длъжностен министър-председател. Другият незает пост е едно от зам.-шефските места в Сметната палата.

Втората алтернатива е да се направи конституционна смяна от депутатите, която да разшири листата с претенденти за поста. Това обаче изисква извънредно доста време, а по-късно евентуален надзор от Конституционния съд.

Най-скоростната алтернатива е ръководителят на Народното събрание Рая Назарян, която отхвърли да стане длъжностен министър председател, да бъде заменена. Това обаче минава през съставяне на ново болшинство.

И трите разновидността минават през Народното събрание, което ще докара до още по-дълбока политическа рецесия.  Президентът пък трансферира топката и отговорността точно на Народното събрание.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР