Безпрецедентна ситуация във Висшия съдебен съвет. Новият състав не може

...
Безпрецедентна ситуация във Висшия съдебен съвет. Новият състав не може
Коментари Харесай

Безпрецедентна ситуация във Висшия съдебен съвет ВИДЕО

Безпрецедентна обстановка във Висшия правосъден съвет. Новият състав не може да проработи, защото Народното събрание към този момент половин година не е излъчило свои членове в най-висшия правосъден орган. Така досегашният ръководител на Административен съд-Пловдив Явор Колев и другите петима шефове на съдилища, излъчени от квотата на съдиите, не могат да встъпят в служба.
Прочетете още
„ След като няколко следващи Народни събрания не могат да изберат своята квота в груповия орган на Висшия правосъден съвет, определените членове и от съдийската, и от прокурорската гилдия, не могат да встъпят в служба. Продължаваме да сме определени, само че невстъпили “, разяснява Явор Колев за  .

Той изясни, че за избора на членове от парламентарната квота са нужни най-малко 2-3 месеца, с цел да завърши процедурата в Народното събрание.

Още информация вижте във видеото: 



Миналата година Конституционният съд (КС) постанови, че Висш съдебен съвет е групов орган и неговите членове не престават да извършват функционалностите си, до момента в който не бъдат попълнени всички квоти, т.е. до момента в който Народното събрание не излъчи свои представители.

Според Колев едно от вероятните решение на патовата обстановка е сезиране на Конституционен съд с наново искане за пояснение на рационалните периоди, в които е възможно Народното събрание да не реализира своите конституционни функционалности по лъчение на представители във Висш съдебен съвет.

„ Бездействието, като се изключи че е укоримо, то в никакъв случай не е от изгода, както за правосъдната власт, по този начин и за обществото. С оглед лайтомотива за правосъдна промяна, не можем непрестанно да отлагаме и забавяме “, безапелационен е Колев.

По думите му правосъдната система би трябвало да отсъжда заслужено и да работи ефикасно, тъй че всеки български жител да усеща, че получава това, което заслужава и да е уверен, че правораздаването е в името на народа

„ Идеята за правосъдната промяна е да се стигне до там, че правосъдните актове да почиват на закона и на обстоятелствата “, добави той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР