Безпрецедентна политическа и конституционна криза лъсна след откриването на първото

...
Безпрецедентна политическа и конституционна криза лъсна след откриването на първото
Коментари Харесай

Безпрецедентна конституционна криза: 48-ото НС остана без председател, депутатите спряха часовника

Безпрецедентна политическа и конституционна рецесия лъсна след откриването на първото съвещание на 48-ото Народно заседание. След две несполучливи гласувания за ръководител на Народното събрание, политическите партии продължиха да задълбават в чертаенето на червени линии между тях.

Поради патовата обстановка депутатите взеха решение да започват процедурата от начало, като трябваше да бъде препоръчана консенсусна персона за шефското място в Народно събрание. Движение за права и свободи издигнаха кандидатурата на Йордан Цонев, само че и тя се оказа неприемлива за народните представители в 48-ото Народно заседание, съобщи БГНЕС.

След почивката в зала влязоха 215 народни представители, от които „ за “ гласоподаваха 32, „ срещу “ – 92, а 91 се въздържаха.

Само депутатите от ПГ на Движение за права и свободи поддържаха Цонев за ръководител на 48-ото Народно събрание. От ГЕРБ-СДС 66 народни представители се въздържаха, а един народен представител гласоподава срещу.

44 депутати от Политическа партия гласоподаваха срещу, 27 народни представители от „ Възраждане “ също не поддържаха кандидатурата, 20 депутати от „ Демократична България “ също се оповестиха срещу Цонев да оглави Народното събрание. 20 народни представители от Българска социалистическа партия се въздържаха. 

Ето по какъв начин се разви днешната сага, обвързвана с избирането на ръководител на Народното събрание.

При първия опит за избор кандидатурата на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС беше подкрепена със 103, срещу - 86, и 51 въздържали се гласа от общо 239 дали своят вот.

Никола Минчев от Политическа партия получи поддръжката на 74-ма, срещу - 29, 135 се въздържаха.

Кристиан Вигенин получи поддръжката на 27 гласа, срещу него гласоподаваха 37, въздържаха се 181.

Петър Петров получи поддръжката на 27 гласа, срещу него гласоподаваха 94, въздържаха се 118, от общо 239 дали своят вот.

При второто гласоподаване за Росен Желязков гласоподаваха 103, срещу 85, и въздържали се - 52.

За Никола Минчев гласоподаваха 98 души, срещу - 32, въздържали се 110.

При първото гласоподаване за председателското място на Народното събрание бяха издигнати няколко поръчки: от ГЕРБ - за Росен Желязков, от " Продължаваме промяната " - за Никола Минчев. Българска социалистическа партия издигна Кристиан Вигенин, а " Възраждане " - Петър Петров.

Гласуването се състоя по азбучен ред на дребните имена на претендентите.

**

Радев: Консултирах се със остарели парламентаристи, не сме имали подобен случай

Консултирах се и с по-стари парламентаристи: не сме имали подобен случай до момента Народно събрание да не избере ръководител и при второ гласоподаване.

Това е знак, че един даже мощно фрагментиран парламент може да откри обединяване към значими за страната решения.

Това сподели президентът Румен Радев в коридорите на Народното събрание след двата несполучливи опита за избор на ръководител на Народното събрание.

Очакваме през днешния ден това да се случи. Важно е, заключи президентът.

Виждаме, че след всеки неосъществен парламент провокациите за идващия порастват, и проблемите се натрупат. Затова чакам от народните представители още през днешния ден да проработят за тези проблеми, добави Радев.

**

Десислава Атанасова: На прага сме на конституционна рецесия

Конституцията е ясна, че на първото съвещание се избира ръководител. Открива най-възрастният, и съвещанието приключва с избор на ръководител. Това споделя Конституцията.

Това сподели ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след консултация с ръководителите на парламентарните групи след втория несполучлив опит за избор на ръководител.

Конституцията е ясна, че би трябвало да са дали своят вот повече от половината присъстващи. Ако не се случи това, продължаваме до избор. Това значи конституционна рецесия. Това значи, че никой не се преценява с хилядите български жители, които са излъчили първата политическа мощ. Ние в никакъв случай не сме постъпвали по сходен метод.

Принципът е спечелилата изборите партия излъчва ръководителят на Народно събрание, разяснява Атанасова.

**

Асен Василев: Ние не вършим подмолни сделки, не си приказваме по дивани и сараи

Най-нормалното е първата политическа мощ да си обезпечи болшинство за ръководител и за кабинет, сподели Асен Василев от П.

Когато управлявахме, организирахме съвещания с 3 политически сили, разбрахме се по редица политики, подписахме тежко и комплицирано съдружно съглашение. И партии, които с десетилетия не бяха работили дружно, обявиха, че ще работят дружно и вследствие на тези старания беше определен Никола Минчев с ясно изразено болшинство. Не правихме подмолни сделки, не си приказваме по дивани и сараи, сподели Василев.

**

Делян Добрев: Уж „ Промяната “ са съпротива, а се борят за най-високия пост – ръководител на Народно събрание

Днес Народното събрание наподобява малко на детска градина, тъй като една от партиите тук се тръшна да има ръководител на Народно събрание и не ѝ ли дадем ръководител, е подготвена да провокира конституционна рецесия, само че не и да отдръпна претендента да вземем за пример или да стартира да работи градивно.

Това детско държание мен персонално ме озадачава от страна на „ Промяната “, тъй като те от самото начало, последните 15 дни, откогато минаха изборите, настояват, че ще са съпротива и от една страна сякаш са съпротива, а въпреки това се борят за най-високия пост в тази страна – ръководител на Народно събрание.

Това сподели от парламентарната естрада Делян Добрев от ГЕРБ.

Добрев се обърна към ПГ на Политическа партия и съобщи, че не схваща какво желаят да са – съпротива или ръководещи. „ Ако желаете да сте ръководещи, излезте и го кажете, и започнете договаряния с останалите партии. А не да твърдите, че сте съпротива и въпреки това да желаете най-високия пост в тази страна “, добави той.

Добрев съобщи и че не схваща за какво партията, която има принос за това, че страната се намира в злополука, да проваля всички старания да се образува държавно управление, което да реши проблемите. Той добави, че служебното държавно управление ще внесе план за Закон за бюджета за 2023 година, както и че доколкото знае в него са заложени 6,8% недостиг.

„ Икономическият напредък за идната година по прогноза на Българска народна банка е 0,1% “, сподели Добрев. Той акцентира, че по време на 47-ото Народно събрание, както и на предходните две служебни държавни управления, в което Петков и Василев бяха служебни министри, икономическият напредък на България бил по-нисък от междинния в Европейски Съюз.

„ Как може в случай, че си провалил страната, докарал си хората до просешка сопа, 1,5 милиона хора има под линията на бедността в България. Хората не могат да си платят кошницата с питателните артикули, не могат да се отоплят домовете. Инфлацията при питателните артикули е 40%, поради далаверите, които направихте във всяка една сфера “, съобщи Добрев.

Той е безапелационен, че занапред би трябвало да е ясно, че стигне ли се до нови избори, това е тъй като се е основала конституционна рецесия, „ с помощта на детското държание на „ Промяната “.

**

Кирил Петков прикани ГЕРБ да отдръпна кандидатурата си за шефския пост в Народно събрание

Знаем къде ни е довел 30-годишния преход и не сме щастливи да забележим България по този метод.

Така съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков отговори на Йордан Цонев в залата на Народно събрание

Ние ще съблюдаваме два правилото: да съблюдаваме обещанията, които сме дали предизборно, с цел да не измамим гласоподавателите си, и второ - да решаваме проблемите на хората.

Казахме, че ще сме градивна съпротива, зададохме точните политики, които вие можете да знаете, че ще подкрепим. Но няма да има безпринципна диалогичност, покупко-продажби под масата и заговорничество. Призовавам първата политическа мощ - като виждате, че вашият представител не е утвърден от това Народно събрание, да извършите стъпка встрани, с цел да дадете опция това Народно събрание да предложи и избере някой, който може да завоюва доверието на това Народно събрание. Не можете да имате ръководител, който няма доверието на най-малко 51% от хората в това Народно събрание, разяснява Петков.

**

Цонев: На първото съвещание се избира ръководител, няма нищо политическо, а държавническо

Трябва да започва тази институция. В това няма нищо тясно политическо, а държавническо. На първото съвещание се избира ръководител. Това сподели от парламентарната естрада Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Никое Народно събрание, с изключение а предходното, не е образувало болшинство без да е избрало ръководител, съобщи Цонев и добави, че по-късно стартират консултациите за сформиране на болшинство.

„ Не си позволявайте да се пробвате да заблуждавате – и квалификации, сараи, и така нататък “, обърна се Цонев към Асен Василев.

„ Никой не е предполагал, че българският парламент ще стигне до там да се самоблокира “, добави той и акцентира, че никой не е обещавал в програмата си, че ще блокира работата на Народното събрание.

**

Нинова изиска ново гласоподаване на разпоредбите за избор на ръководител на Народно събрание

Корнелия Нинова изиска още веднъж да се подложат на гласоподаване същите правила за избора на ръководител на 48-ото Народно заседание. След като ги приемем още веднъж, към този момент всеки да направи номинации, а не около политически речи и остри нападки да си повтаряме номинациите, прикани водачът на левицата. „ Нека да сложим малко ред, другояче в действителност ще изпуснем залата “, сподели още тя. След гласуването Нинова разгласи, че още веднъж от Българска социалистическа партия оферират за ръководител на Народното събрание Кристиан Вигенин.

**

Карадайъ: Предлагаме Йордан Цонев за ръководител на Народно събрание

Предлагаме Йордан Цонев за ръководител на Народното събрание. Това съобщи от парламентарната естрада Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи.

Уроците не са научени и поуките не са извлечени, най-малко за последните четири избора за година и половина, тъй като българският народ всякога избираше фрагментиран парламент и не позволяваше на нито една партия да има независимо болшинство, счита Карадайъ.

„ В декларациите си всички призоваваха за разговор, за обединяване в тези спешни времена “, означи Карадайъ. Той сподели, че главната ни задача на политиците и институциите е да вземат решение проблемите на хората, само че това стартира с решение на главния проблем – неналичието на разговор.

По думите му точно разговорът е водещ за решаването на рецесиите и провокациите, пред които се намира страната.

„ Много е елементарно да се каже „ аз ще бъда съпротива “ и да сътворяваме рецесия в Народното събрание “, счита Карадайъ и акцентира, че за Движение за права и свободи това е „ безконтролно “.

„ Днес е първото съвещание, откриваме 48-ото Народно събрание занапред ни следва да търсим болшинства в това Народно събрание, в случай че успеем да намерим това болшинство, което може да излъчи годно и устойчиво държавно управление, още по-добре би било в тези сложни времена “, сподели още той.

**

Даниел Митов: Оценката на жителите към предходното ръководство е дадена на тези избори

Оценката на българските жители към предходното ръководство е дадена на тези избори, сподели Даниел Митов от ГЕРБ.

Трудно могат да се намерят причини сега да отбраните логичен това, което вършиме. Аз искания към Политическа партия нямам. Струва ми се, че е значимо да попитаме останалите политически партии, и като цяло Демократична България, за какво сега работят по метода, по който работят и гласоподават по метода, по който гласоподават, съобщи Митов и прикани към някакъв разсъдък.

Томислав Дончев също взе отношение и акцентира, че е уверен, че гласоподавателите не са изпратили депутатите в Народното събрание, с цел да се прегърнат, като изрази и сигурност, че не се намират в Народно събрание и единствено с цел да се карат. Той съобщи, че би трябвало да продължат да работят, в случай че би трябвало и процедурата да продължи до среднощ, както и че първото съвещание може да продължи една седмица, до момента в който не бъде определен ръководител. „ По-лошо е, когато всички са в съпротива, тъй като тогава народът не знам къде е “, заключи Дончев.

Искрен Митев от Политическа партия прикани ГЕРБ-СДС да отдръпват кандидатурата си за ръководител на Народното събрание.

Тома Биков от ГЕРБ изрично съобщи, че няма да отдръпват кандидатурата на Росен Желязков за ръководител на 48-ото Народно събрание. „ Не ви желаеме препоръките, не ви желаеме нищо. И не желаеме поддръжка за нашия претендент “, сподели той. „ Ако продължим по този метод, сътрудници, дано да отиваме на избори на 15 януари “, сподели още Биков./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР