Безпрецедентен мълчалив бойкот. Такъв беше осъществен не къде да е,

...
Безпрецедентен мълчалив бойкот. Такъв беше осъществен не къде да е,
Коментари Харесай

Унизителен бойкот срещу американския посланик в ООН

Безпрецедентен безмълвен протест. Такъв беше сбъднат не къде да е, а в централата на Организацията на обединените народи (ООН) в Женева, оповестява анадолската организация, представена от БТВ Новините.

Знаковият протест беше ориентиран към американския дипломат в Организация на обединените нации Мишел Тейлър, която трябваше да резервира хладнокръвие и да не прекъсне прибързано речта си, макар че до момента в който говореше, вместо лицата на присъстващите в залата, тя виждаше техните гърбове.

Темата на речта на Тейлър беше протичащото се в Близкия изток и по-конкретно: позицията на Съединени американски щати, които поддържат Израел във войната с приетата от Европейския съюз за терористична организация " Хамас ".

Посланикът на Съединени американски щати Мишел Тейлър държа речта си като част от от периодическия обзор на Комитета за сходството на страната с Международния пакт за цивилен и политически права (ICCPR) в Женева.

Гледката, която беше запечана от любителски камери в залата беше шокираща.

Десетки задгранични деятели, които пазят правата на ЛГБТИ, коренното население, репродуктивните и други права и водят акции против дискриминирането, се изправиха демонстративно и обърнаха тил в безмълвен митинг по време на речта на американския дипломат.

Нещо повече: те окачествиха като незадоволителни отговорите на държавното управление на Съединени американски щати на техните проблеми, свързани с правата на индивида.

В основата на бойката обаче стоеше безапелационната поддръжка на Съединени американски щати за " израелския режим в неговата геноцидна акция в Ивицата Газа ", както беше опрецелен от част от протестиращите.

Случката в Организация на обединените нации идва на фона на продължаващата повече от 10 дни война в Израел и паниките за цивилното население в Газа, блокирано след началото на военните дейности.

Най-малко 3478 палестинци са били убити при израелските офанзиви в Газа, до момента в който в Израел броят им е над 1400 души, сочат данни на Анадолската организация.

Протестът се състоя в отговор на решението на Съединени американски щати да наложат несъгласие на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, целяща да откри " филантропична пауза " в спора, която да разреши на главната помощ да доближи до Газа.

Актът на непокорство символизираше разочарованието на доста нации от позицията на Съединени американски щати по израелско-палестинския спор.

Демонстрацията стартира, когато Тейлър съобщи, че задължението на Съединени американски щати към контракта е „ честен императив в самото сърце на нашата народна власт “, а страната ѝ „ дава образец с нашата бистрота, неприкритост и преклонен метод към личните ни провокации в региона на правата на индивида “.

В сряда Израел се съгласи с настояванията на Съединени американски щати да не стопира доставките на главната филантропична помощ - като храна, вода и медикаменти.

Камионите с артикули от първа нужда могат да влизат в Ивицата Газа през египетския пропускателен пункт „ Рафах “. Първата филантропична помощ идва през днешния ден.

Освен Съединени американски щати, шест други страни, измежду които Хаити, Иран и Венецуела, също бяха подложени на обществени сесии тази есен в Женева, с цел да се види до каква степен страните съблюдават уговорките си по Международния пакт за цивилен и политически права - един от дребното интернационалните контракти за правата на индивида, които Съединените щати са утвърдили.

„ През миналите два дни чухте за доста от съответните способи, по които изпълняваме отговорностите си по конвенцията, а също по този начин чухте и обещанието ни да създадем повече ", сподели Тейлър, която е дипломат на Съединени американски щати в Съвета по правата на индивида. „ Признавам, че повдигнатите тематики постоянно са мъчителни за всички нас “.

Джамил Дакуар, шеф на програмата за правата на индивида в Американския съюз за цивилен свободи, съобщи, че делегацията на Съединени американски щати „ реши да се придържа към сценарийни, общи и постоянно безсмислени отговори “ на въпросите на комисията.

„ На моменти изглеждаше, че отговорите, генерирани от изкуствен интелект, щяха да бъдат по-качествени “, добавя той.
Андреа Гереро, изпълнителен шеф на публичната група „ Алианс Сан Диего “, съобщи, че отговорите на Съединени американски щати са били „ надълбоко разочароващи “ и включвали просто повторение, отбрана и мотивиране на стандартите за потребление на мощ от американската полиция.

„ Поради тази причина преди два дни напуснахме консултациите на Съединени американски щати (с гражданското общество) и през днешния ден протестирахме “, сподели Гереро, чиято група стартира акция „ Започни с достолепие “ в югозападните щати, с цел да осъди злоупотребите, дискриминирането и безнаказаността на правоприлагащите органи.

Около 140 деятели от разнообразни групи дойдоха в Женева за първия сходен обзор на спазването на пакта от страна на Съединени американски щати от девет години насам.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР