Безплатните и платени от българските и европейските данъкоплатци ваксини за

...
Безплатните и платени от българските и европейските данъкоплатци ваксини за
Коментари Харесай

Платена ли е задължителната безплатна ваксина срещу туберкулоза -

" Безплатните " и платени от българските и европейските данъкоплатци ваксини за Ковид не са единствените, които на . Една от наложителните ваксини за деца - тази срещу туберкулоза (БЦЖ), от години постоянно се заплаща. Поставянето ѝ излиза на родителите сред 10 и 15 лв., в случай че е в държавен здравен център, и повече - в частен. 

Причината е, че доста персонални лекари не поставят имунизацията и непосредствено препращат към профилиран кабинет.

Читател на OFFNews алармира, че за повторно му се постанова да заплаща за имунизацията на децата си. Когато по-голямото навършило седем години, персоналният лекар издал направление за имунизация в кабинет в Белодробната болница в София. Обяснението било, че флаконът на БЦЖ имунизацията има няколко дози и е мъчно да се провеждат толкоз пациенти вкупом. Затова ги препратили в профилирания кабинет. Същата процедура се повторила тази година с по-малкото дете. В кабинета към тубдиспансера таксата за слагане на имунизацията е 10 лв. на дете - без значение дали тестът манту, която се прави преди имунизацията, е позитивна или негативна. 



Така безплатната ваксина се оказва платена за пациентите, макар че детското опазване на здравето у нас е гратис по закон, а децата са освободени и от потребителски такси. 

Освен в София, същата процедура има и в Пловдив, Варна и други Таксата - нормално 10 или 15 лв. - е обоснована друго. Най-общото пояснение е, че НЗОК заплаща на персоналните лекари, само че не и на кабинетите към диспансерите. 

На уеб страницата на НЗОК се вижда, че пациенти нееднократно са задавали въпрос за какво им се постанова за заплащат за БЦЖ имунизацията за дете. От касата дават отговор, че заплащат на персоналните лекари за слагането й. Но не вземат отношение към съответните сигнали, че се позволява и паралелна, платена процедура.

" НЗОК заплаща общоприетата проба на туберкулинова сензитивност (Манту) на персоналните лекари, а на „ тубдиспансера “ активността не се заплаща от НЗОК, защото тази конструкция се финансира от Министерството на здравеопазването ", гласи един от отговорите.



Министерство на здравеопазването: Ако има сигнали, ще проверим

Допустимо е имунизации да се правят, с изключение на от персоналните лекари, и от други лечебни заведения. Ваксините и тяхното слагане обаче са безвъзмездни за подлежащите лица. Общопрактикуващите лекари, в това време, са длъжни да оферират гратис имунизацията или да осигурят лице, което я слага, в случай че не се усещат квалифицирани за това, дават отговор от здравното министерство на въпрос на OFFNews за тази процедура.

От отговора излиза наяве, че ведомството би реагирало, но само в случай че получи съответен сигнал.

" През последните години, по време на пандемията от COVID-19, в Министерство на здравеопазването не са постъпвали сходни сигнали. При поява на сигнали, Министерство на здравеопазването посредством РЗИ ще извърши инспекции за определяне на съответните нарушавания ", показват от министерството.

Такива сигнали е имало преди пандемията - през 2019 година Тогава Министерство на здравеопазването е въвело условието общопрактикуващите лекари да обезпечават подготвено здравно лице за осъществяване на проба Манту и на имунизация/реимунизация против туберкулоза при неналичието на професионална подготвеност за осъществяване от тях. По този метод, всеки ОПЛ, който не се смята за способен по провеждането на проба Манту и слагането на БЦЖ ваксина, трябва да обезпечи подготвено лице, което да извърши нужните операции на децата, подлежащи на наложителна имунизация против туберкулоза.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР