Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата се провеждат от

...
Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата се провеждат от
Коментари Харесай

Всяка втора жена с рак на гърдата не знае, че е болна

Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата се организират от през вчерашния ден  в постройката на дирекция „ Социална политика “ на адрес: „ Петко Д. Петков “ 6 А в Пловдив. Те са по самодейност на Фондация " Една от 8 " и ще продължат и през днешния ден. Предварително записалите се дами са над 130. В същото време в Розовия кемпер на Фондация " Една от 8 ", ситуиран на площад " Централен ", дами, болни от рак на гърдата получават психическа и прочувствена помощ от експерти. Целта е да бъдат подкрепени и окуражени в битката си с подлото заболяване. Освен това е обезпечен и детски психолог и диетолог. 

Ракът на гърдата е най-често срещаният при дамите по целия свят.  Той е и главната причина за гибел от рак измежду дамите в международен мащаб. Въпреки високите равнища на заболеваемост в западните страни 89% от дамите, диагностицирани с рак на гърдата, са към момента живи пет години след диагнозата си, което се дължи на разкриване и лекуване. Англия и Съединени американски щати са с едни от най-високите равнища на регистрирани случаи на рак на гърдата. Над половината дами с рак на гърдата в България не знаят за болестта си.

Официалната статистика сочи, че у нас с този израстък е една от 22 дами. За съпоставяне обаче, в Съединени американски щати засегнатите са една на всеки осем дами. Заболеваемостта в целия свят е сходна, т.е. цифрите у нас значат, че диагностицирането на дамите с рак на гърдата не е дейно. Според доцент Георги Байчев у нас действително една от 10 българки има рак на гърдата, само че доста от останалите не са ходили на доктор и не подозират за болестта си. Най-значимите рискови фактори за насърчаване на рак на гърдата са напредването на възрастта, женският пол, а при някои хора - и фамилна приемственост на болестта. Над 80% от случаите на рак на гърдата са при дами на възраст над 50 г. 

Снимка от Стоян Илиев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР