Безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и

...
Безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и
Коментари Харесай

Правят скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации в Търново

Безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лекуване на туберкулозата ще се проведат за повторно тази година във Велико Търново.

Кампанията „ Седмица на отворените порти ” започва на 18 юни в профилираната болница „ Д-р Трейман ” в остарялата столица и ще продължи до 22 юни.

По време на „ Седмицата на отворените порти “ на всеки искащ се предлага скрининг за риска от туберкулоза посредством анкета и съвещания. На лицата, които са в риск се организират спомагателни прегледи и проучвания. При откриването на случаи на туберкулоза навреме се подхващат ограничения за хоспитализация и лекуване, вследствие на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

По време на извършената през март акция общо 3004 лица са били интервюирани за туберкулоза. На 1436 души в риск от туберкулоза са осъществени медицински прегледи и спомагателни проучвания. Открити са 32 лица с туберкулоза и 110 индивида с латентна туберкулозна зараза, които са почнали лекуване.

Инициативата се организира от 2009 година и е съдействала за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна зараза, ефикасна предварителна защита на туберкулозата в страната и обезпечаване на достъп до здравни грижи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР