Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се проведат в

...
Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се проведат в
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за туберкулоза в УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив

Безплатни прегледи и проучвания за туберкулоза ще се проведат в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД – Пловдив. Екипът кани всички искащи в приемно-консултативния кабинет на адрес бул. Пещерско шосе 66 по време на “Седмицата на отворените порти ” от 12 до 16 септември от 8:00 до 13:00 часа. Могат да бъдат насочвани и пациенти от общопрактикуващите лекари и профилираните практики, оповестяват от болничното заведение.

Ще бъдат осъществени скрининг на риска от туберкулоза, съвещания, а на съмнителните за туберкулоза лица - прегледи и спомагателни проучвания.

По време на акцията скринингите ще се извършат посредством анкета на четири езика – български, британски, съветски и украински.

Въпреки забележителните триумфи, реализирани в битката с туберкулозата в европейския район на СЗО и непрекъснатия спад на заболеваемостта, туберкулозата продължава да съставлява опасност за публичното здраве в множеството страни от района и тази опасност не следва да бъде подценявана в изискванията на продължаващата пандемия от КОВИД 19. По данни на СЗО през 2020 година в международен мащаб 9,9 милиона са заболелите от туберкулоза, 1,5 милиона са умряли от болестта, а от 2000 година до в този момент са избавени към 66 милиона живота посредством вярна диагностика и лекуване. През 2019 година в европейския район в СЗО случаите на туберкулоза 246 000, 20 000 души са умряли от болестта, а 70 000 хиляди са лицата с мултирезистентна туберкулоза.

“През последните години акциите „ Седмица на отворените порти “ са се потвърдили като доста добра процедура за разкриване на случаи с туберкулоза и навреме предприемане на ограничения за лекуване и спиране на веригата за предаване на зараза ”, споделя доктор Веселин Давчев шеф на отделението.

В Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „ Свети Георги “ Пловдив се правят профилактична, диагностична, лечебна и консултативна активност, диспансеризация на заболели от туберкулоза, туберкулинова диагностика, рентгенова диагностика на бял дроб, рехабилитация на заболели от туберкулоза; образователна и научна активност.

Отделението е водеща конструкция в България по осъществяване на действия по Националните стратегии за надзор на туберкулозата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР