Безплатната библиотека и опера в Хаскел има два различни адреса.

...
Безплатната библиотека и опера в Хаскел има два различни адреса.
Коментари Харесай

Тази къща в има два адреса в две държави

Безплатната библиотека и опера в Хаскел има два разнообразни адреса. Ако сте американец, ще смятате, че тя се намира на 93 Caswell Avenue, Дерби Лайн, Върмонт, а в случай че сте канадец, вие ще настоявате адресът й да бъде 1 rue Church Street, Станстед, Квебек.
И двата адреса са верни и всеки от тях ще ви води до една и съща постройка. Единственото, което има значение, е от кое място се приближавате към нея, показва Amusing Planet.
Сградата, в действителност, се намира на границата сред Съединени американски щати и Канада. Половината от нея е в Дерби Лайн, който е американски град, а другата половина - в канадския Станстед.
Като гранични градове, Дерби Лайн и Станстед споделят многочислени особености. Но първо, дано насочим вниманието си към тази неповторима постройка.
Библиотеката и операта са ситуирани в двуетажна каменна постройка, издигната от американеца Карлос Хаскел и неговата канадска брачна половинка Марта. Имотът е умишлено издигнат на границата, тъй че както канадците, по този начин и американците да имат еднакъв достъп до библиотеката.


Библиотеката има единствено един вход - от американска страна, а канадците са свободни да влизат и да употребяват библиотеката, стига да се върнат още веднъж в страната си на излизане.
Вътре в постройката има дебела черна линия, която минава през пода на читалнята, маркираща границата сред Канада и Съединени американски щати. На горния етаж е операта, където линията се простира по диагонал по седалките, тъй че сцената и половината от тях са в канадската страна, а останалите в Щатите.
По същия метод в библиотеката по-долу детските книги са от страната на Съединени американски щати, а останалата част от сбирката и читалнята са в Канада. Затова библиотеката от време на време се назовава " единствената библиотека в Съединени американски щати без книги " и " единствената опера в Съединени американски щати без сцена ".


През последните десетилетия библиотеката се трансформира в център, където жителите на двете страни се срещат и си поддържат връзка. Това е единственото място, където членове на семейство, разграничено от канадско-американската граница, могат да се срещнат персонално, без законно да прекосят границата.
Но през последните години тази независимост води до опити за контрабанда. През 2011 година канадец е задържан, откакто се пробва да придвижи през тоалетната на библиотеката раница, цялостна с пушки.
След офанзивите от 11 септември управляващите стягат сигурността по границата, което визира и библиотеката. Тя е една от шестте здания, които се намират на граничната вадичка.
Освен тях, Дерби Лайн и Станстед споделят и други любопитни забележителности, като да вземем за пример бул. Canusa, където граничната линия минава по средата на улицата. Докато самата улица е в Канада, къщите на юг от нея са в Съединените щати. Така че, когато американските жители на Canusa излизат от къщите си, те напущат Съединените щати.


На Canusa Avenue в предишното се намира и поща, обслужваща и двете страни - единствената интернационална поща в света.
Както Дерби Лайн, по този начин и Станстед споделят един тръбопровод. Питейната вода се изпомпва от кладенци в Канада, съхранява се в контейнер в Съединени американски щати и се популяризира посредством система, поддържана от канадците.

В предишното дамите от Станстед пътуват до Върмонт, с цел да родят, заради липса на държавно опазване на здравето и път към канадските лечебни заведения. По-голямата част от популацията на града има двойно поданство.
Въпреки че Дерби Лайн и Станстед имат разнообразни телефонни кодове, телефонният диалог сред тях е градски.
И най-после, безплатната библиотека и опера Хаскел е приета за исторически обект и в двете страни заради ексцентричната стойност на културното й завещание.Източник: Profit.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР