Безплатен скрининг и консултации за риск от туберкулоза ще се

...
Безплатен скрининг и консултации за риск от туберкулоза ще се
Коментари Харесай

Безплатно може да се тествате за риск от туберкулоза, в Пловдив от днес

Безплатен скрининг и съвещания за риск от туберкулоза ще се организира в Пловдив от през днешния ден до края на работната седмица (07.12.18 г.). Изследването ще се състои всеки от дните в часовете сред 08:00 ч. и 13:00 ч. в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „ Свети Георги “. Мотото на самодейността е „ Седмица на отворените порти “.
Пациентите, при които се появи подозрение за туберкулоза, ще бъдат насочвани за контролни прегледи, рентгенови фотоси и микробиологични проучвания на храчка. На огромна част от тях ще се направи и туберкулинов кожен тест, прочут като „ Пробата на Манту “, посредством който се открива зараза с туберкулозната бактерия. Това изясни завеждащият отделението лекар Веселин Давчев.
Скринингът в УМБАЛ „ Свети Георги “ се организира на всеки три месеца и е част от Националната акция за предварителна защита и надзор на туберкулозата в България и от стратегия, финансирана от Глобалния фонд за битка със СПИН, туберкулоза и малария. Целта на акцията да е се увеличи информираността на обществото за риска и в същото време, всеки пациент получава достъп до безвъзмездни здравни услуги. Освен това, бързото диагностициране и съответното лекуване на болните с дейна туберкулоза са от първостепенно значение за реализиране на надзор над подлото заболяване, показват от университетската болница. „ А ранното разкриване подсигурява освен изцеление на инфектираните, само че и спиране на веригата за предаване на заболяването. “, акцентира лекар Давчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР