Безплатен концерт на Теодосий Спасов и камерни градински концерти на

...
Безплатен концерт на Теодосий Спасов и камерни градински концерти на
Коментари Харесай

Plovdiv Jazz Summer с 3 концерта в Марково


Безплатен концерт на Теодосий Спасов и камерни култивиран концерти на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева сред 26 и 28 август

Програма 26-28 август

26 август | 20:00 ч. | ул. „ Панорамна “ 60, вилна зона, село Марково

Камерен култивиран концерт на Димитър Льолев квартет // „ Родополоджи “ 

Антони Дончев, Борислав Петров, Борис Таслев

Билети в мрежата на Еventim и онлайн  

27 август | 20:00 ч. | Открита сцена, площад село Марково (ул. „ Захари Стоянов “ №63)

Концерт на Теодосий Спасов джаз квинтет

Ангел Демирев, Мирослав Турийски, Александър Леков, Начо Господинов

Вход свободен  

28 август | 20:00 ч. | ул. “Панорамна ” 60, вилна зона, село Марково

Камерен култивиран концерт на Даниeла Белчева // “Silver Button ”

Милен Кукошаров, Димитър Семов, Михаил Иванов

Билети в мрежата на Еventim и онлайн

За първа година се организира лятното издание на Plovdiv Jazz Fest. В началото на август в Пловдив бе неговата първа част. Plovdiv Jazz Summer обаче продължава и в края на месеца, този път в село Марково наоколо до Пловдив. Между 26 и 2 8 август ни чакат два камерни култивиран концерта на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева , както и огромен безвъзмезден концерт в центъра на селото на Теодосий Спасов джаз квинтет .

Началото на тази втора част от летния фестивал на 26 август от 20:00 ч. ще сложи концертът на Димитър Льолев (саксофон), Антони Дончев (пиано), Борислав Петров (ударни) и Борис Таслев (контрабас) . Съвсем тематично в камерна и градинска атмосфера на ул. „ Панорамна “ 60  (във вилната зона, село Марково ) те ще показват авторския албум на саксофониста Димитър Льолев – „ Родополоджи “ (2014 г.). Той разказва музиката в албума като симбиоза на взаимното навлизане сред родопския фолклор и джаза.

Освен саксофонист Димитър Льолев е още композитор и аранжор. Той е роден в Пловдив, където приключва Музикалното учебно заведение и Музикалната академия. През 2002 година продължава образованието си в Консерваторията Prins Claus в Грьонинген, Холандия. Там учи в програмата “New York Comesto Groningen ”. Димитър Льолев има четири авторски албума, последният – Some Story бе записан по време на пандемията през 2020 година

На идващия ден ( 27 август ) в центъра на село Марково на открита сцена пред НЧ „ Алеко Константинов – 1907 “ (ул. „ Захари Стоянов “ №63) ще прозвучи музиката на Теодосий Спасов джаз квинтет , в който вземат участие някои от най-хубавите пловдивски джаз музиканти от новото потомство като Мирослав Турийски (клавишни), Александър Леков (бас), Начо Господинов (ударни) , както и Ангел Демирев (китара) . Концертът ще стартира в 20:00 ч. и входът ще бъде свободен.

Теодосий Спасов е международно приет виртуоз на кавала. Той първи стартира да свири джаз на дудук, а смесването на национална музика с детайли от джаз и класика са в основата на съвсем всичките му авторски пиеси. Теодосий Спасов е изключително известен със своите истински хрумвания, за които събира музиканти от разнообразни жанрове. Има издадени над 40 албума със солови осъществявания и с разнообразни музикални сформира. Той развива собствен личен жанр на свирене. Работи с фолклорни, джазови и типичен оркестри, с известни български и задгранични музиканти. През 1995 година списание „ Нюзуик “ го подрежда сред най-талантливите музиканти от Източна Европа. Теодосий Спасов е притежател на доста оценки и награди, измежду които е и почетното звание „ лекар хонорис идея “ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив (2014), а през  2015 година става „ Артист на ЮНЕСКО за мир “.

Последният концерт от програмата на Plovdiv Jazz Summer ще бъде още веднъж в камерната градинска атмосфера на ул. „ Панорамна “ 60 в село Марково. Там ще чуем втория албум на Даниела Белчева – “Silver Button ” , дружно с Милен Кукошаров (пиано), Димитър Семов (барабани)  и Михаил Иванов (контрабас) . Това е вторият албум на варненската певица, който е предизвикан от взаимната ѝ работа с тримата джаз музиканти. Всички песни в новата им продукция са по текст, музика и в осъществяване на Даниела Белчева. В по-голямата си част аранжиментите са дело на Димитър Семов и всеки от останалите музиканти способства с хрумвания и метода си на музициране. Текстовете в албума имат присъщ поетичен почерк и отразяват биографията на своята създателка, живяла години в Северна Европа, откъдето може да се каже, че е попила минималистичния щрих в музиката си.

Билетите за камерните култивиран концерти на Plovdiv Jazz Summer към този момент са в продажба в мрежата на Eventim. Местата за тях са доста лимитирани.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР