Безпилотният летателен апарат Silent Ventus няма нито една движеща се

...
Безпилотният летателен апарат Silent Ventus няма нито една движеща се
Коментари Харесай

Дронът Silent Ventus се движи с въздушна тяга, но без витла

Безпилотният летателен уред Silent Ventus няма нито една движеща се част и се мести в пространството от въздушно-йонен мотор. Представители на компанията Undefined Technologies, която създаде този летателен уред, разгласиха последните полетни проби, по време на които Silent Ventus съумя да остане във въздуха 4,5 минути.

Според отчетите Silent Ventus би трябвало да бъде подготвен за комерсиалната мрежа през 2024 година Silent Ventus няма витла и други атрибути на обичайните безпилотни летателни апарати. Цялата му задвижваща система е решетка от електроди, към които се ползва електрическо влияние с високо напрежение, което йонизира молекулите на кислорода и азота от въздуха. Под въздействието на електрическите полета тези йони се движат в дадена посока, основават " йонен вятър ", който обаче обезпечава дребна подемна мощ. 

Подобен принцип се употребява необятно в галактическите йонни мотори, които не са предопределени за работа в атмосферни условия. Но атмосферният йонен изтласкващ  мотор, създаден от Undefined Technologies и основан на технологията " Air Tantrum ", обезпечава 150 % повече двигателна сила от стандартните йонни изтласкващи устройства. Това разрешава на безпилотния летателен уред Silent Ventus да се издигне от земята и да остане във въздуха известно време.

През 2020 година дронът Silent Ventus съумя да остане във въздуха единствено 25 секунди на закрито, като сътвори равнище на звук от 90 децибела, което е сравнимо с работата на елементарен сешоар. В началото на тази година устройството към този момент можеше да лети две минути и половина, като създаваше звук от 85 децибела. наскоро бяха извършени постоянни проби, по време на които устройството остана навън в продължение на четири минути и половина при равнище на шума под 75 децибела.  „ За да летим повече от четири минути, трябваше изцяло да преработим химията и физиката на батериите, които използваме “, споделя Томас Бенда -  младши, основен инженер на Undefined Technologies, - „ Това ни разреши да получим по-висока енергийна компактност.

Според бъдещите проекти на Undefined Technologies, до края на 2023 година те би трябвало да реализират полет на дрона Silent Ventus за минимум 15 минути, до момента в който равнището на генерирания от него звук ще бъде не повече от 70 децибела. Все още обаче няма информация какъв брой тежък товар може да вдигне във въздуха. Това слага под подозрение опцията за потребление на сходни устройства в услугите за крайни доставки, върху които те бяха фокусирани през цялото време.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР