Безпилотните летателни дронове ще намерят широко приложение във всички сфери

...
Безпилотните летателни дронове ще намерят широко приложение във всички сфери
Коментари Харесай

Дронове за мирни цели на Международен технически панаир 2023

Безпилотните летателни дронове ще намерят необятно приложение във всички сфери на социално-икономическия живот. До края на десетилетието въздушни роботи с изкуствен интелект ще бъдат в приложимост за задачите на градския превоз, куриерските услуги, снабдяването с медикаменти и доставката на разнообразни артикули.

Тенденцията е постоянна и специфична разпоредба би трябвало да регламентира въздушни пространства за дроновете.

Така се обезпечава сигурността на безпилотните апарати, както и на останалите летателни средства.

”Постепенно организацията за въздушно придвижване ще премине към цифровизация на летателните апарати ”, счита проф. Димо Зафиров от ИКИТ-БАН. Той взе участие в изработването на нужните правила, с цел да се подсигурява развиване на тази иновация.

По думите му България има всички предпоставки да бъде конкурентноспособна, тъй като разполага с традицията, а тя потегля от Пловдив. В момента дроновете се употребяват мощно в аграрни действия като напръскване, наторяване и обработка на разнообразни растения. Съвсем скоро ще бъдат част от здравната процедура, а до края на десетилетието ще се стигне до самостоятелни летателни апарати за превоз на хора. Разработките на Института за галактически проучвания и технологии (ИКИТ) на Българската академия на науките ще бъдат показани на 77- oто издание на Международния механически панаир.

Събитието ще се организира от 14 до 17 септември 2023 година в Пловдивския панаир. Проф. Зафиров показа, че следва доста наситена съпътстваща стратегия, за която са привлечени учители и шефове, чиито учебни заведения вземат участие в построяването на така наречен SТЕМ среда.

„ Бързото и мощно развиване на летящите роботи, изисква познания в науката, технологиите, инженеринга, математиката. Очаква се скоростно повишаване на заетите в този бранш, единствено в Европейски Съюз предвиждаме през идващите няколко години те да доближат над 100 000 висококвалифицирани експерти. Всички прогнози сочат растеж на приходите и постигане на милиардни обороти от продажби и услуги. Широкото приложение на летящите роботи ще обезпечи и доста повишение на качеството на живот на популацията. “, уверен е проф. Зафиров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР