Безопасността в БДЖ в момента се крепи на късмет и

...
Безопасността в БДЖ в момента се крепи на късмет и
Коментари Харесай

Бивш шеф на БДЖ: Безопасността в железниците се крепи на късмет и ниски скорости

„ Безопасността в БДЖ сега се крепи на шанс и ниски скорости “. Това сподели пред БНР проф. Йордан Мирчев, някогашен шеф на БДЖ. И добави, че в програмния интервал 2014-2022 година е трябвало да се осъществят огромни инфраструктурни планове:

„ Дълго време приказваме, че София – Бургас ще се минава за три часа и половина, а София – Пловдив – за час и половина. В околните години няма да можем да модернизираме жп линията София – Пловдив.

Железопътната инфраструктура не извърши плановете.

Инициативата стига до оповестяване на социална поръчка, до разпределение на порциите сред авансово избрани участници и по-късно започваме да приказваме за отчуждаване на терени, за административни проблеми. Вместо да е противоположното – да решим първо проблематичните въпроси, а по-късно да обявим поръчката. Това е особено и за други планове, свързани с софтуерното обновяване на БДЖ “.

В предаването „ Хоризонт за вас “ проф. Мирчев акцентира, че най-големият проблем в БДЖ остават фрагментите.

„ Преди години купихме 50 мотрисни влака за 184 млн. евро. От тях в употреба са 27 – 30. Значителна част са нарязани на скрап или са в неприятно техническо положения. Не се поддържат. В локомотивните депа няма софтуерно оборудване… Лошото техническо положение основава опасности за сигурността “.

По думите му 28% от дължината на жп мрежата е с просрочени поправки, а това основава евентуален риск за сигурността.

„ Никой не желае да каже истината за железниците. Нищо не е наред. Трябва да се създадат революционни промени в управлението… Корупцията докара БДЖ до тази обстановка “.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР