Безобразие, граничещо с национално престъпление, е да не даваме перспектива

...
Безобразие, граничещо с национално престъпление, е да не даваме перспектива
Коментари Харесай

Плевнелиев: Браво за Банско, планинските региони нямат друг шанс освен зимния туризъм


Безобразие, граничещо с национално закононарушение, е да не даваме вероятност на милионите българи в тези региони, където няма промишленост и липсват университети

Приветствам решението на държавното управление от 28 декември, а то не е обвързвано единствено с една нова кабинка - в Банско, Пампорово, Чепеларе или Боровец.

Трябва да си даваме сметка за следното: милиони българи живеят в планинските райони на България. Планинските райони са 1/3 от територията на страната ни. В тях нито има, нито ще има магистрали; нито има, нито ще има огромни заводи и индустриални зони; няма високи технологии, нито университети. Планинските райони на България заслужават цялото внимание на страната - по този начин, че да създадем вероятност за младите да останат. Перспектива за работни места, за промишлености, които да основат чувството за развиване и за дълготрайно районно развиване. В планинските райони на България една от промишленостите, която работи най-добре и с най-голяма вероятност, е туризмът, и то особено зимният.

Абсолютно безсрамие, граничещо с национално закононарушение, е години наред ние да не разбираме, да не даваме никаква вероятност и да не се отнасяме със съответното почитание към милионите българи, които живеят в планинските райони на България.

Заявявам го най-категорично и най-ясно - планинските райони на България имат цялостното право да развиват ски туризъм.

Да го развиват по метода, по който го прави Австрия, по който го прави Швейцария, където във всяко село има по няколко кабинки. Също по този начин изрично декларирам - аз познавам Банско от дълго време. Пристрастен съм по някакъв метод, тъй като Банско е тъкмо по средата сред моя роден град Гоце Делчев и моя обичан град Благоевград, в който съм получил обучение. В Банско познавам доста хора. И декларирам най-отговорно, че преди да има ски зона в Банско, преди да има кабинка в Банско, половината банскалии се занимаваха с противозаконна търговия и сеч на гората. Всъщност фактът, че има кабинка, и фактът, че има писти, докара до това, че доста по-малко дървета се изсичат през днешния ден и доста повече хора получиха опцията да имат работа, освен това добре платена, вместо да се занимават с противозаконна сеч.

Като районен министър бях в Смолян и се потресох по какъв начин тогава в един 50-60-хиляден регионален град, който в този момент няма и 28 000 индивида, нямаше една млада майка с дете по улиците.

А в същото време в Банско има, и то доста. Ски туризмът основава вероятност за планинските райони и оказва помощ на хората да имат почтено възнаграждение, и то пазейки горите и намалявайки фрапантно противозаконната сеч.

Хората, които живеят в планината, са хора, които обичат планината, хора, на които им пука за планината, хора, които знаят по какъв начин да я употребяват. Не измислените еколози, а хората, които живеят в планината, знаят най-добре по какъв начин да реализират салдото. И още нещо извънредно значимо - единственият метод да опазим българските гори по най-високите екологични стандарти на Европа, които са и най-високите в света, не е, като ги оставим без никаква икономическа вероятност вследствие на надълбоко, бих споделил - безумно опълчване сред тези, които не би следвало да си опонират.

Няма никакво несъгласие сред това да има кабинкови лифтове, да има ски писти, и то по най-високите екологични стандарти в света. Доказателство за това са Австрия и Швейцария. В България има едно безумно, безобразно опълчване, което е лишено от всякаква логичност, тъй като, дублирам, няма противоречие сред това да имаш ски писти и лифтове и да спазваш най-високите екологични стандарти в света. Това безконтролно опълчване, на което сме очевидци от десетилетия, би трябвало да бъде разсечено от политическата воля на държавното управление. И аз се надявам и Народното събрание да окаже поддръжка.

Какво би трябвало да се направи? Приветствам решението на Министерски съвет от 28 декември, само че то е единствено капка в морето. Трябва да се отиде и по-далече. Не единствено за Банско, а за всички български ски курорти - от Ком до Пампорово. Във всяка една от петте планини - Рила, Пирин, Родопите, Стара планина, Витоша, ние сме длъжни да развиваме ски туризма. Да го развиваме по метода, по който Австрия, Швейцария и Словения го вършат и където всяко село има лифтове и кабинки. На тези 5 планини сме длъжни да дадем късмет.

За Балкана има единствено един план - за връх Ком. Защо?

Навремето имаше упоритости за Габрово, в Средния Балкан.

Българските планински райони би трябвало да получат вероятност, те би трябвало да получат поддръжка да могат да развиват туризма във всичките му форми, в това число зимния. Българските планински райони би трябвало да бъдат обект на национална стратегия. Всички те заслужават кардинален и дълготраен метод.

Правителството и Народно събрание освен да разрешат една или две кабинки, а да създадем национална тактика за развиване на българските планински райони. Те би трябвало да имат правото и опцията, тъй като нямат различен късмет - нито за автомагистрали, нито за заводи. Те могат да вършат зимен туризъм, летен туризъм... Ски туризмът е една доста огромна част от това.

Те би трябвало да получат късмет. Затова Народното събрание и държавното управление би трябвало да могат, говорейки на един език, да подадат ръка на милионите българи, които живеят в планинските райони на България, където са най-нископлатените работни места, където е най-големият демографски проблем, където е най-големият срив. Трябва да ги извадим от изолацията и да им подадем ръка за развиване.

Това значи зимен туризъм. И освен в Банско, което от дълго време е заслужило и има крещяща потребност от нова кабинка, и то освен от една. И еврокомисарят Крецу сподели, че това е най-хубавият курорт в Източна Европа. А в същото време хората чакат на опашки по 2 часа - аз съм очевидец.

Отново споделям, българските планински райони нямат различен късмет с изключение на зимния туризъм, те могат да го създадат по най-високите стандарти и всяко село в българските планини има правото, както всяко село в Австрия и както всяко село в Швейцария, да развива зимен туризъм. И всички, които ги стопират, на практика не дават вероятност на 1/3 от България. Не им прави чест. Включително на тези еколози.

Трябва да се дават решения. Решенията са наложителни, тъй като милиони българи живеят в планинските райони на България. И на тези милиони българи всички ние сме огромни длъжници. И еколозите също.

Както има тактика за черноморските райони, има тактика за селските райони, би трябвало да имаме тактика за планинските райони на България.

Да копираме едно към едно стандартите на Австрия и Швейцария. Да дадем късмет на всяко село да се развие, тъй че младите да останат, да раждат, всички да живеят почтено, да имат вероятност, да има вложения. Това минава през развиването на туризма във всичките му форми, през връзката на селския туризъм със ски туризма и със спа туризма. Така България ще стигне доста надалеч.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР