Безмитният внос на украински стоки продължава, удължава се регламентът, който

...
Безмитният внос на украински стоки продължава, удължава се регламентът, който
Коментари Харесай

Явор Гечев: Безмитният внос на украински стоки продължава

Безмитният импорт на украински артикули продължава, удължава се регламентът, който го разрешава. Има предварителни съглашения за безмитния импорт, които също са в действие. Комисията установи пренатрупването на пазара в България, в Полша, в Румъния, в Унгария, в Словакия, само че моето безпокойство е, че единствено това няма да свърши работа. Да, това е някаква стъпка в вярната посока, само че това изрично няма да стигне като решение.


Това сподели в предаването „ Брюксел 1 “ на България он еър министърът на земеделието Явор Гечев.

„ Много постоянно Европа е привикнала когато има проблеми елементарно да взема решение нещата като вади средства. Да, само че тези средства, които дава на България и на другите страни са толкоз, че не могат да покрият съвсем нищо от загубите, които осъществяваме. Само фискалният паричен метод не е задоволителен. Ние сме пред нова беритба. Това дали ще продължи украинската или не, тя няма да откри нови пазари, нито на украинците, нито на нас. Според мен би трябвало много други ограничения, които страната ни предлага и създава сега, в това число с връзка с украинските ни сътрудници. Имам чудесни връзки с украинския министър на земеделието. Ние желаеме две неща: първо – действителни коридори, основани на корабен и жп превоз, които да изкарват дадената продукция отвън Европейски Съюз, в това число и към Средиземно море. Реални транспортни коридори, а не просто виртуални такива, които обаче влизат и не знаем къде ще излезнат. Защото ние сме доста огромен производител, т.е., ние произвеждаме, в случай че приказваме за зърно, сред седем и половина и девет милиона тона всяка година. Потребяваме един. Дори да влезне това зърно в България, ние няма какво да го вършим, няма по какъв начин да го използваме. То може да служи единствено за пренос. От тази позиция ето ви едното от нещата, които предлагаме: действителни коридори, основани на превоз, които да подтикват чисто транспортно изходите от Европейски Съюз. Това е първото, и то същото няма да е задоволително “, добави министърът..

Европейски Съюз би трябвало да създаде гаранционни механизми, т.е. гаранционни фондове. Какво значи това: когато се продава българска или украинска пшеница, тя да отива с вид европейски или държавни гаранции, т.е., тя да се дава примерно на страните, където би трябвало да доближава и то да се дава с отсрочно заплащане 3-4 месеца напред обезпечено от Европейски Съюз. Това към този момент са различен вид ограничения. Тук да кажа: най-големият производител в света, освен в Европа, в действителност е Русия. Горивата в Русия са на цени, които са една трета, една четвърт от тези, които са в Европа. Азотните торове се получават от термална реакция и от въздуха, т.е., суровините на Русия са доста по-евтини от нашите. От тази позиция Русия измести и европейските пазари, и включително български и украински, от редица от наши контрагенти, както и Украйна измести наши пазари. Примерно една Испания, която употребяваше извънредно българска пшеница, сега работи извънредно с украинска такава, сподели още Гечев.

Опитваме се да разбираем на сътрудниците от Европейски Съюз, че в случай че първите линии към този момент са пренаситени, то ще се трансферира към вторите линии на Европейски Съюз. Такава е икономическата логичност. Ние нямаме значимо количество украинско зърно в България. Слънчоглед е друго. При слънчогледа половината от него е влезнал в България. При все че България е огромен производител. Този слънчоглед не ни би трябвало, безапелационен е Гечев.

Европа ще би трябвало да ни разбере. Ще ви кажа за какво: аз си мисля, че този път сме по-прави от всички останали и реагирахме по-бързо. Още септември месец аз сигнализирах обстановката. Тогава останах изолиран като министър от съвета на министрите. Още пък тогава да приказваш нещо за обвързвано с Украйна… Не, ние нямаме проблем с Украйна. Ние имаме проблем с пазарите и с нарушаването им, което не значи, че имаме каквото и да е срещу самата Украйна. Напротив, цените й са като нашите, разясни министърът.

Надявам се на добра годишна продукция, на отзивчивост при климата. Че и градушките, и сушите и кво ли не се струпа през тези две години. Надявам се да има и естествена политическа конюнктура, тъй като каквото и да направиш, желае гърба и на Народно събрание, на обществото. Защото сякаш всички действителни проблеми почват да се изместват единствено от политически кавги, което не е добре, счита Гечев.

Относно записите на срещата на Политическа партия, оповестени от Радостин Василев, Гечев разяснява, че сме „ минали всевъзможни граници на политическата просвета и сдържаност “. „ Странно е, повярвайте ми, не е прелестно, когато сътрудници от съвета на министрите питат какво става в България. Трудно го обясняваш. Тоест е хубаво е да се замислим малко и за християнски полезности: примирение, добродетели, неща, които липсват. Трудно е да си длъжностен министър в такива времена, тъй като нито имаме бюджет, нито можеш да правиш генерални политики, тъй като нямаш законодателства. Всичко желае законодателства. Ние не си приказваме за законодателства “, приключи Гечев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР