Безкрайната битка за това къде да е базиран Европейският парламент,

...
Безкрайната битка за това къде да е базиран Европейският парламент,
Коментари Харесай

Спорът на колко места да заседава Европарламентът отново се разпали

Безкрайната борба за това къде да е основан Европейският парламент, разграничен сред Страсбург и Брюксел, се възобнови с офанзиви на европейски водачи, сред които Ангела Меркел, против столицата на Елзас (Източна Франция) и принуждава френския хайлайф да отстоява ползите си.

За пръв път в историята на европейското създаване немски водач се отхвърли да пази Франция за Страсбург: " Мисля, че Европейският парламент би трябвало да концентрира работата си на едно място ", разгласи неотдавна канцлерът Меркел, по време на среща на Европейската национална партия (която има болшинство в Европарламента) в Мюнхен (Южна Германия).

" Зная какви проблеми сътворявам на Франция и на Люксембург (където се намират административните служби на парламента), само че мисля, че в дълготраен проект това няма да укрепи потенциала му за деяние ", изясни тя. Тази защита беше направена и от австрийския й сътрудник Себастиан Курц, също реакционер, на същата среща.

Френската отбрана

" Такива позиции изискват корав отговор от Франция, симетричен на офанзивите, които понася ", отвърна евродепутатът от Елзас Ан Сандер в писмо, изпратено в сряда до Еманюел Макрон. Сандер приканва френския президент да направи " декларация без отстъпки, с цел да удостовери привързаността на Франция към централата на Европейския парламент и безапелационното си опълчване на всякакво предоговаряне на договорите ".

" Твърда и недвусмислена декларация " на Елисейския замък е считана за наложителна и от Робер Ерман - ръководителя социалист на Еврометрополис Страсбург (едно от 37-е европейски обединявания за териториално сътрудничество), " учуден " от това " брутално изказване " на немския канцлер.

" Отслабването на Страсбург значи намаляване на цялата европейска структура ", написа в " Туитър " Фабиен Келер, сенатор от партия " Републиканците " и някогашен кмет на Страсбург.

Привърженик на единствено една централа на Европарламента, само че в Страсбург, сегашният кмет социалист на града Ролан Рис, избира да приказва за " непохватна връзка " на Меркел и упорства за опазване на " успокоение и убеденост ". " Разбира се, задава се предизборна акция за Европарламент, само че цялата тази възбуденост и инструментализирането на въпроса за мястото на Народното събрание в дебата на евентуалните претенденти единствено отслабва позицията на Страсбург ", написа той със страдание в свое изказване.

Елисейският замък още не е реагирал, само че френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо удостовери, че " канцлерът в никакъв случай не е засягала този въпрос с президента по време на многочислените си диалози с него ". " Нашата позиция е добре известна: статутът на Страсбург като парламентарна столица е от значително значение ", сподели Лоазо в изказване за Агенция Франс Прес, наблягайки, че " статутът на Страсбург на европейска столица е ненарушим и не предстои на договаряне ".

След закъснение от шест часа в понеделник предходната седмица, вследствие на спиране на електрозахранването на високоскоростния трен от Брюксел, в който пътуваха за Елзас евродепутати и длъжностни лица, борбата за мястото на Народното събрание още веднъж излезе на дневен ред.

Разходите

Съгласно европейските контракти, институцията е основана в Страсбург, където се организират 12 пленарни сесии от по три дни и половина годишно. През останалото време евродепутатите работят в Брюксел, където са проведени мини сесии и където заседават профилираните комисии.

Привържениците на една единствена централа на Европарламента в Брюксел неуморно подлагат на критика финансовата и екологическата цена на това групово пренасяне на към 2500 души и обстоятелството, че големият комплекс в Страсбург се употребява единствено четири дни месечно.

Водени от шведския евродепутат Ана Мария Кораца Билд (ЕНП), която счита за " доста позитивна " декларацията на Ангела Меркел, придвижването " Сингъл сийт " ( " Една централа " ) твърди, че 76 % от евродепутатите са срещу тези совалки Брюксел-Страсбург, които костват 180 млн. евро годишно и водят до отделянето на 19 000 тона въглероден двуокис. Но смяна на мястото на Европарламента ще изисква смяна в договорите и единомислещо решение на 28-е страни членки.

В името на спазването на договорите, Съдът на Европейски Съюз в Люксембург в края на 2012 година отхвърли самодейност на деятелите " антиСтрасбург " за понижаване на броя на сесиите в столицата на Елзас.

Запитан от Агенция Франс Прес, ръководителят на групата на ЕНП, германецът Манфред Вебер, пледира също " в дълготраен проект да има едно място, където Европарламентът да заседава ". " Но това би трябвало да реши самият парламент ", а не държавните управления. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР