Безжичните зарядни устройства могат да се използват за разрушителни действия.

...
Безжичните зарядни устройства могат да се използват за разрушителни действия.
Коментари Харесай

Хакнати безжични зарядни устройства могат да разтопят смартфони и да предизвикат пожари

Безжичните зарядни устройства могат да се употребяват за разрушителни дейности. Учени от Университета на Флорида показаха публикация, която демонстрира по какъв начин безжичните зарядни устройства могат да се употребяват за манипулиране или даже заличаване на джаджи.

Изследователите са нарекли своята техника VoltSchemer – „ набор от новаторски офанзиви, които дават на нападателите надзор над наличните в комерсиалната мрежа безжични зарядни устройства “.

Атаките се правят посредством смяна на изходното напрежение на зареждането на устройството, което стартира да създава електромагнитни разстройства. Те могат да се употребяват да вземем за пример за задействане на гласови команди на смарт телефони или за разваляне на джаджата.

Qi зарядните устройства употребяват протокол за връзка, който обезпечава безвредно зареждане. То стопира, когато батерията на устройството е изцяло заредена. Този протокол обаче може да бъде манипулиран, с цел да се деактивират механизмите за сигурност, да вземем за пример да се повреди или унищожи зарежданата джаджа.

Освен за смарт телефоните, офанзивата съставлява опасност и за други джаджи, които могат да се окажат на повърхността на зарядното устройство. Например, флаш памет стартира да се топи, а SSD диск прегрява и губи данните си.

За благополучие не е елементарно да се извърши сходна офанзива – тя изисква физически достъп до зарядното устройство. Авторите на проучването към този момент са се свързали с производителите, с цел да решат този проблем в бъдеще.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР