Бездомните и дивите котки нямат лукса на дом, в който

...
Бездомните и дивите котки нямат лукса на дом, в който
Коментари Харесай

Какво да направим, ако намерим котило с котенца?


Бездомните и дивите котки нямат лукса на дом, в който да отглеждат котенцата си, и ще намерят безвредно гнездо на открито, което ще бъде дом за котенцата, до момента в който пораснат задоволително, с цел да се грижат сами. Това значи, че в избрани моменти кралицата ще оставя мъничетата сами, с цел да търси храна.  В собствен материал dogsandcats.bg поучава по какъв начин би трябвало да постъпим, в случай че открием свърталище. 

Повечето котки майки ще създадат гнездото си на безвредно място, надалеч от хора, коли, кучета и всевъзможни рискове, които дебнат новородените на открито. Под шубраци, в изоставени здания, изби, или даже под къща - всичко това обезпечава на котката и нейните котенца сигурността, от която се нуждаят.

Намирането на котенца сами на открито за жалост е много постоянно срещана обстановка в нашата страна и доста други по целия свят. Ако това се случи на вас, може би се по какъв начин да методите, по тази причина в тази публикация ще ви дадем някои прости инструкции. 

Как да определите възрастта на котетата

0 – 3 дни: Пъпната шнур към момента е прикрепена и очите са затворени.

7 – 10 дни. Очите стартират да се отварят.

2 – 3 седмици: Котето стартира да се изправя и очите и ушите му се отварят.

4 седмици: Котето стартира да играе и да изследва околната среда.

5 седмици: Повечето котенца са уверени и вървят и скачат без никакви проблеми.

6 + седмици: Котенцата са извънредно дейни.

Как да определим дали котилото с котенца е изоставено или изхвърлено?

Повечето котки майки (кралици) няма да изоставят своите котенца, в случай че някакъв фактор не се е намесил - майката е болна или нещо се е случило с нея. Ако въпреки всичко намерите свърталище с мъничета и майката не се върне, тя може да е била засегната или убита, или някой да е изхвърлил котенцата.

Признаци, че котилото е изхвърлено или изоставено: Котетата са в лошо положение, мръсни и плачат. Намират се в кутия, вие ги наблюдавате повече от 24 часа, само че майка им не се появява. Кутията е мръсна и няма никаква хигиена към тях.

Признаци, че котилото не е изхвърлено: Мъничетата са чисти, доволни и спят умерено. Изглеждат в добро здраве, нахранени са и виждате, че майка им е при тях или се появява след известно време.

Как можем да помогнем?

Освен в случай че котенцата не са в непосредствена заплаха и не можете да сте сигурни дали са били изхвърлени, или изоставени, не правете нищо първоначално. Изчакайте и наблюдавайте от безвредно разстояние, с цел да видите дали майката котка се връща.

Най-доброто място за котенцата е при майка им, която е най-добре готова да се грижи за фамилията си, в случай че котенцата не са в заплаха.

Малките котенца се нуждаят от денонощно хранене, а млякото на майката обезпечава на нейните мъничета антитела, които ги защищават от инфекциозни болести, до момента в който имунната им система не узрее. Котенцата също не могат да контролират температурата си или да вървят сами до тоалетната през първите няколко седмици от живота си.

Ако котенцата са в заплаха и майката я няма - преместете се на по-безопасно място, като то е близо до мястото, където са били открити, с цел да може майката да ги откри. Ако установите, че мъничетата са в сигурност и получават грижи от майка си, оставете я да си прави работата. Ако котката наподобява отзивчива и не се опасява от хора, може да е се опитате да помогнете на майката като я заведете на по-сигурно място. В допълнение - можете да я храните всеки ден, с цел да не се постанова тя да оставя бебетата си, с цел да търси храна. 

В случай че котката не е отзивчива - не правете нищо и не се опитвайте да ѝ намерите по-добър заслон. Единствено можете да ѝ носите храна и вода, като ги оставяте на безвредно разстояние.

Котенцата са изоставени или изхвърлени

След като сте следили няколко часа и сте 100% сигурни, че майката не е в близост, котенцата ще имат потребност от човешка интервенция, с цел да оцелеят. Поставете котенцата в чиста, суха кутия и доста топла постеля, защото те не са в състояние да генерират лична телесна топлота и би трябвало да имат източник на топлота, с цел да оцелеят. Можете да им помогнете като напълните топла бутилка с вода и я покриете с одеяло. Така те ще имат източник на топлота. Ако е допустимо, посетете магазин за домашни любимци или ветеринарен лекар и купете сурогат на котешко мляко, бутилки и биберони.

Къде да получа помощ?

Не водете новородени (под 4 седмици) в подслон за животни, в случай че не знаете, че разполагат с нужните условия за грижа за новородени (първо потвърдете с тях). Повечето приюти за животни и ветеринари не са в положение да оказват помощ на новородени котенца заради равнището на грижи, от които се нуждаят. Това значи, че имате два избора - или вие да отгледате мъничетата или да намерите организация или приемни родители, които могат да поемат грижите.

Свържете се с близки приюти, попитайте ветеринарния доктор или зоомагазини за информация. Те нормално имат контакти и сигурно ще могат да ви оказват помощ с насоки къде да потърсите помощ. 

Незабавна грижа за дребните котенца

Осиротели или изоставени котенца може да са били изложени на студ. Приоритетът е да се ръководи тяхната температура. Изстиналите мъничета ще би трябвало да се затоплят, преди да бъдат нахранени. Ако някое от котенцата е студено - затоплете го като го увиете в топла забрадка, притиснете го до себе си и деликатно го разтрийте.

Ако би трябвало да храните мъничетата - използвайте шише и биберон, купени от зоомагазин, както и мляко за дребни котенца. В никакъв случай не си правете опити като им давате от млякото, което имате в хладилника си, защото то не съдържа нужните субстанции. 

Честота на хранене с шише:

0 – 1 седмица: На всеки 2 часа

1 – 2 седмици: На всеки 3 часа

2 – 3 седмици: На всеки 4 часа

3 седмици и повече: На всеки 6 часа

След като котето се е нахранило, то ще би трябвало да бъде стимулирано да отиде до тоалетната, защото мъничетата не могат да създадат това сами. Облизването на аналните/гениталните органи е причина за стимулиране на котето. Когато майката я няма - използвайте памуче напоено с топла вода и масажирайте тази област. Скоро котето ще би трябвало да отиде до тоалетна. Необходимо е да вършиме това след всяко хранене. 

Кога да посетите незабавно ветеринарен доктор

Вероятно не всичко ще върви безпрепятствено с изоставените котенца или най-малко някое от тях. Необходимо е да посетите ветеринарен доктор, в случай че забележите следните признаци: 

- Секреция от очите или носа;

- Котето отхвърля да се храни;

- Ако котенцата са били изложени на рискова топлота или студ;

- Диария или повръщане.

В случай че откриете изоставени котенца задачата ви не е по никакъв начин лека, изключително в случай че би трябвало да поемете грижите за тях. Ако съумеете да намерите организация, която да ви помогне или даде препоръки - това много би улеснило процеса. Въпреки всичко - с доста обич, грижи и неизменност - ще можете да отгледате едни прелестни пухкави топчици, които ще са подготвени да дадат обич на вас и бъдещите си притежатели!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР