“Бездимните цигари ще бъдат с акциз, който ще е 40%

...
“Бездимните цигари ще бъдат с акциз, който ще е 40%
Коментари Харесай

Бездимните цигари с 40% акциз, кутия става 6 лева

“Бездимните цигари ще бъдат с данък, който ще е 40% от размера на този за стандартните цигари”. Това съобщи ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова след признати промени на първо четене в закона за акцизите.
Сега ставката за нагреваемите произведения е 0,93 лева, а за елементарните цигари е 3,54 лева След измененията налогът ще се вдигне на 1,40 лева Това значи кутия бездимни цигари да нарастне до 6-6,50 лв..
Стоянова уточни, че измененията били нужни поради наклонността да се усилва използването им, като до края на годината се очаквало да заемат 1,6% от пазара на тютюневите произведения.
“Акцизът би трябвало да се образува съгласно тютюна, който се съдържа в изделието”, уточни Стоянова. Първоначалният вид на измененията беше налогъг да се образува на численост или върху цената им. “Неправилно е ставката да се пресмята както при другите тютюневи произведения, тъй като те са друг продукт”, уточни още Стоянова.
Постъпленията от новия данък ще бъдат 5-6 млн. лева повече.
Ще бъде препоръчано покачването на акциза да бъде по-плавно, а скалата да зависи от скоростта на навлизането на бездимните цигари и фирмите, които демонстрират интерес, посочи шефката на бюджетната комисия.
Промените бяха подкрепени от ГЕРБ и “Обединени патриоти”, а от групата на Българска социалистическа партия гласоподаваха “против”, тъй като липсвали мнения по какъв начин измененията ще повлияят на здравето на хората.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР