Безбройните заповеди, които се сипят върху главите на горките училищни

...
Безбройните заповеди, които се сипят върху главите на горките училищни
Коментари Харесай

Ковид политиката към децата – пълна катастрофа

Безбройните заповеди, които се сипят върху главите на горките учебни шефове, безпомощните деца и гневните им родители, творят безумство след безумство. РУО-та, МОН, Министерство на здравеопазването заедно и поотделно хвърлят системата на образованието от „ иди ми” към „ дойди ми” със скоростта на светлината.

Преди две-три седмици – в пика на четвъртата вълна на Ковид-19 у нас, здравният министър и този на образованието си стиснаха ръцете и стигнаха до рационалното в такава обстановка решение за тестване на децата. Практика, възприета всеобщо в европейските страни. След шумно неодобрение, въпреки всичко родителите всеобщо пуснаха децата си в класните стаи. Мнозина от тях се ангажираха в тестването и нещата потръгнаха. Но единствено за най-малките – до 4. клас. Мантрата за останалите беше връщане на всички при налични проби. Кога – никой не сподели.

И до момента в който просветителният министър проф. Денков обясняваше по малкия екран, че за учениците от 5. до 12. клас единствената опция е образованието в електронна среда, заболеваемостта в някои от областите в България падна под прага на 500 на 100 000 на 14-дневна база.

Това пък отключи интензивността на РУО-тата. Със заповед от през днешния ден за на следващия ден на ротационен принцип в Пловдив бяха върнати горните класове. Вчера на родителите бе обявено, че през днешния ден – 1. декември, част от учениците в горен курс също влизат в класните стаи. Без проби!

Родителите хукнаха да си прибират децата от баби и дядовци, шефовете седнаха да вършат графици, а учителите да разпращат известия по групи и групички, с цел да оповестят новината.

Пълната полуда докара до следващата неуместна обстановка – в едно учебно заведение да се събират дребните до 4. клас, съответно тествани и проследени, и огромните със свободен достъп и без надзор.

Какво толкоз, ще кажат създателите на този парадокс! Нали са на ротационен принцип, нали не се събират по доста? Коментарът на тези причини е прекомерно комплициран за моята глава, не съм министър или началник на РУО, я! Понеже тази каша е сътворена все от умни глави, бих желала да попитам: Каква висша мощ пази тестваните дребни възпитаници от по-големите? И защо, по дяволите, се вършат тогава тези проби?

А знаете ли кое е най-абсурдното? Ротацията при огромните ще е за по седмица! Таман да се омеша работата докрай… или до следващата институционална заповед, която да внесе още повече безпорядък и заболявания в системата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР