Безбожници разбиха храм, за да търсят закопани жълтици. Взломът е

...
Безбожници разбиха храм, за да търсят закопани жълтици. Взломът е
Коментари Харесай

Безбожници разбиха храм, за да търсят закопани жълтици

Безбожници разрушиха храм, с цел да търсят закопани жълтици. Взломът е станал дни след Великден. Според жителите на берковското село Балювица причинителите са иманяри, които са разкопали олтара, с цел да търсят закопани жълтици.

Успели са да реалокират и 200-килограмов камък.Местните описват, че набезите не са необичайност и имат връзка с лековития извор в региона.За последното посягане над храма се схванало когато няколко възрастни дами от селото отишли да възпламенят свещички. Една от тях отключила църквата и забелязала, че резето е разрушено, а следите от тиня пред портата продължавали до олтара.

„ Погледнах – копано и дупка има. Викам тука е влизано. Иманяри. Търсят злато, знам ли какво търсят. Най-малко три, четири дни са работили що беше доста кално тука “, сподели Чайка Петрова, чиновник в храма пред Българска национална телевизия.
Изкопът е с размери към метър необятен и толкоз бездънен. Все още не са открити причинители, само че всички в селото са уверени, че става въпрос за иманярство, поради легендата за закопано богатство при лековития извор, наоколо до храма.

Според кметския наместник на Балювица Анелия Ангелова в храма няма какво да се откри. Поверията обаче карат иманярите да правят похищения.

150-годишната черква “Света Троица ” се намира в обезлюдената част на село Балювица и през годините е разбивана няколко пъти. Въпреки, че в селото живеят към 30-тина души, всички те са в подготвеност да оказват помощ с каквото могат, с цел да запазят единствения си храм
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР