За първи път 2 черни мъже ще се изправят един срещу друг на четвъртфинала на US Open

...
Без значение кой ще спечели четвъртфиналния мач на US Open
Коментари Харесай

Без значение кой ще спечели четвъртфиналния мач на US Open във вторник между Франсис Тиафо и Бен Шелтън, историята ще бъде написана: За първи път двама чернокожи мъже ще се изправят един срещу друг в мача.

Също така за първи път от 2008 г. двама чернокожи играят един срещу друг на стадион „Артър Аш“. Изминаха почти две десетилетия, откакто американец спечели US Open по тенис. И докато голяма част от фокуса беше върху това дали 2023 г. ще бъде годината, в която сушата най-накрая ще приключи, феновете на тениса отделят време, за да се насладят на този исторически мач.

„Това е нещо специално, космическо събитие“, каза Арт Карингтън, бивш професионален тенисист, който сега тренира спорта, пред CNN.

Личностите на Тиафо и Шелтън, каза той, „ще обогатят играта“.

Мачът между двете изгряващи тенис звезди също поднови фокуса върху черните мъже, които играят тенис. 25-годишният Тиафо и 20-годишният Шелтън ще се изправят един срещу друг на стадион, кръстен на легендата на черния тенис, който преодолява бариерите в играта.

Артър Аш беше първият афроамериканец, класиран номер 1 в тениса и първият, спечелил множество титли в спорта, включително една титла на US Open, Australian Open и Wimbledon. Той беше и първият чернокож американец, играл в отбора на Съединените щати за Купа Дейвис.

Карингтън, който някога е бил тренировъчен партньор на Аш, каза пред CNN, че е важно за по-младите поколения да виждат чернокожите мъже да превъзхождат в тениса.

„Трябва да имаме тенис там, където е видим, където хората могат да видят (черните) хора, които играят“, каза той.

Той каза още, че въпреки че хората знаят историята за пътя на Винъс и Серина Уилямс към тениса, „ние просто не чуваме достатъчно семейни истории за афроамерикански мъже. Това е висока точка.

И Тиафо, и Шелтън бяха заобиколени от спорта в ранна възраст.

Дете на имигранти от Сиера Леоне, Тиафо и семейството му живееха в център за младежки шампиони по тенис, където баща му работеше в поддръжката. Няколко години по-късно той се записва в тенис клиника към центъра.

През 2022 г. той стана първият чернокож американец, достигнал полуфинал на US Open след Аш през 1972 г.

Шелтън следва стъпките на баща си Браян, шампион по тенис, който спечели две професионални титли и участва в турнето на Асоциацията на професионалистите по тенис.

По-рано тази година бащата на Шелтън се отказа от треньорството в Университета на Флорида, за да тренира сина си в професионален тенис.

Карингтън каза, че за младите чернокожи американци запознаването с тениса е от съществено значение за спорта. От по-възрастните поколения зависи, каза той, да предадат любовта си към играта.

Но докато се подготвят за мача във вторник, Карингтън каза, че ако тренира Тиафо и Шелтън, ще им каже да не се фокусират върху тежестта на този исторически момент.

— Опитай се да се забавляваш — каза той. „Не си играйте със стреса. Освободете се от стреса.“

Бен Чърч от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР