Без значение е решението на президента Румен Радев да не

...
Без значение е решението на президента Румен Радев да не
Коментари Харесай

Политически реакции след клетвата на новите конституционни съдии

" Без значение е решението на президента Румен Радев да не бъде на клетвата на двамата конституционни съдии ". Това съобщи ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски във връзка отсъствието на президента от церемонията, на която новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков поставиха клетва. Според него президентът извършва команди от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

На въпрос за мандата от девет години, очакван в решението на Народното събрание при избора на двамата конституционни съдии, Пеевски разяснява, че по този начин считат за вярно юристите, работили по законопроекта.

Относно продажбата на парцел от страна на финансовия министър Асен Василев, Пеевски сподели, че нищо не го тормози. „ Виждам, че сега министър Василев е жертва на офанзива от съмнителни уеб сайтове на лица, които записваха посолства “.

На въпрос кой стои зад тази офанзива Пеевски отговори:„ Според мен тези олигарси, които имат медии в България “.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков и изрази вяра, че ще извършват прецизно законите на страната. Той не отговори на въпроса дали е законно полагането на клетва в отсъствието на президента Румен Радев.

В една парламентарна република решенията на Народно събрание са най-висшата форма на народна власт, по този начин Борисов разяснява възраженията на адвокатските колегии против избора и добави, че Десислава Атанасова към този момент е напуснала партия ГЕРБ. Пред публицисти в Народното събрание Борисов изрази и позицията си по отношение на казуса с избора на ръководител на СОС.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова оцени като позитивно решението на президента Румен Радев да не участва на клетвата на Борислав Белазелкови Десислава Атанасова като конституционни съдии. Според нея отсъствието на президента прави процедурата нелегитимна.

Припомняме, чеБСП приготвя тъжба до Конституционния съд поради новоизбраните конституционни съдии, удостовери водачът на партията Корнелия Нинова. Тя прикани президента Румен Радев да не отива на клетвата им.

„ Бих споделила на президента Радев да не отива на клетвата. Ако държи на това, че и смяната в Конституцията не е както би трябвало, и изборът на конституционни съдии не е както би трябвало, дано да го покаже с дейности “, сподели Корнелия Нинова. " Ние, каквото можем по закон го вършим –ще апелираме, това е опцията за една съпротива ", добави тя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР